Mission Impossible-ekonomi

Vi måste ha global ekonomisk tillväxt för att kunna ha råd att stoppa den globala uppvärmningen, hävdar många ekonomer. Samtidigt bygger den ekonomiska tillväxten de senaste decennierna i huvudsak på tillgången till billig fossil energi. Det är något som inte stämmer…

För diagrammen och kurvorna för utsläpp och användningen av jordens resurser följer varandra. Ju mer resurser vi använder för att producera fler varor desto större blir utsläppen. Och för att produktionen och utsläppen inte längre ska gå hand i hand så verkar det krävas ren magi.

Just nu så verkar det som att folk konsumerar något mindre på grund av den ekonomiska krisen. Det kommer också uppgifter om hur det nu är färre varor som transporteras mellan länderna. Och då produceras det ju inte heller lika mycket grejer. Och enligt det internationella energiorganet IEA så har efterfrågan på olja också gått ned. Det betyder ju att utsläppen minskar. Och att man tar mindre av jordens resurser. Så när ekonomin inte går på högvarv och tillväxten inte är lika snabb så lever vi alltså mer hållbart än annars.
Så egentligen - går det att förena den tillväxt som samhället strävar efter utan att utsläppen ökar och klimatförändringarna skenar?

, ekonomen på SEB och aktuell med boken ”Vårt Klimat” håller med om att det hittills inte har gått att förena ekonomisk tillväxt med minskade utsläpp. Så om vi fortsätter på samma fossila väg så kommer det inte alls gå bra för den här planeten. Men för att kunna förhindra det så måste vi få fram pengar för att ha råd med ny teknik som kan ge oss energi utan klimatfarliga utsläpp. Och för det så är tillväxten nödvändig menar han. Annars lämnar vi världens fattiga i sticket, de har rätt till utveckling.

Många har kommenterat det här under mitt förra blogginlägg till exempel Fredrik Bergman som i veckans radioprogram undrar om vi verkligen behöver mer ekonomisk tillväxt i Sverige eller om vi skulle kunna avstå en del av vårt utrymme till fattigare länder. Fredrik säger att han tycker vi hade det bra redan på 80-talet och sen dess har ju tillväxter stigit många procent.

Det finns ju de som håller på med det som kallas ekologisk ekonomi. I den teorin menar man att miljön inte ska ses som en fristående del utan ska integreras i alla frågor och inte minst då i politiken och näringslivet. är en av dom som var med och grundade teorin om den ekologiska ekonomin. Han är numera professor i ämnet och undervisar på universitetet i Maryland i USA.

– Vi lever på en planet med ändliga resurser och vi kan helt enkelt inte bara fortsätta att växa, säger Herman Daly och fortsätter med - att vid en viss tidpunkt, som vi kanske redan har passerat, blir kostnaderna för både de miljöproblem och sociala konsekvens som orsakas av tillväxten större än de vinster som tillväxten genererar. Då blir tillväxten oekonomisk. Och det kommer knappast hjälpa de fattiga om vi har en tillväxt som gör oss snarare fattigare än rikare. Så vi måste hoppa av tillväxt-tigern, säger Herman Daly.

Herman Daly kommer också in på vad det är som gör oss lyckliga. Att mer och mer av allting efter en viss nivå - INTE innebär att vi blir lyckligare. Och att det därför borde vara annat än ekonomisk tillväxt som samhället strävande efter.
Men, säger jag till Herman Daly, en av de mest kända ekonomerna här i Sverige säger att vi måste ha ekonomisk tillväxt för att människor i tredje världen ska kunna få det bättre. Han svarar då att fattigdomen i världen istället kan lösas genom att vi rättvist delar på de tillgångar och resurser vi redan har.

Herman Daly och Klas Eklund - ”ganska” olika perspektiv på tillväxtfrågan om man säger så. Inga raka entydiga svar. Men kanske det får lov att vara så för den här gången. Kommentera gärna vad du anser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".