Yrvaket uppvaknande för franska Greenpeace

Antoine Foucher, kampanjchef på franska Greenpeace vet knappt vilket ben han skall stå på när jag besöker honom i ett spartanskt kontorsutrymme på Greenpeace högkvarter i Paris östra  utkant. På väggen bakom honom påminner ett fotografi av den sjunkande kampanjbåten Rainbow Warrior om bistra tider. Idag har miljöorganisationen svårt att hinna möta upp det stora intresse som riktas mot dem.

Det var 1985 som den franska underrättelsetjänsten sänkte Rainbow Warrior i Nya Zeland när den var på väg med aktvister till Mururoa-atollen för att protestera mot de franska kärnvapenproven. Det spektakulära sabotaget kunde klaras upp, agenterna sattes i fängelse och det hela blev en enorm skandal för staten. Men händelsen blev också början på vad som såg ut att bli slutet för franska Greenpeace. Medlemmarna svek och organisationen stängde sina kontor. Miljöfrågan var så gott som död i Frankrike.

Idag är situationen för Antoine och hans medarbetare en helt annan. De senaste två åren har franska Greenpeace sett en explosionsartad tillväxt. Nu har organisationen 120 000 medlemmar, 60 anställda på huvudkontoret och är en viktig samtalspartner i regeringens diskussioner kring miljön – Grenellesamtalen. Antoine är själv nytillträdd på posten, sedan hans framgångsrike företrädare bestämt sig för att kandidera till EU-parlamentet.

- Vi är inbjudna överallt och får möta alla. Själv har jag bara jobbat i två månader, men har redan träffat miljöministern, Jean-Louis  Borloo tre gånger. Det är något helt annat än när de sänkte våra båtar!

Greenpeace fick en ledande roll för den sammanslutning av miljöorganisationer som bjöds in till miljösamtalen och framhåller tex den franska regeringens hårda ställningstagande mot GMO-majs som en stor framgång. Men även om en hel del av de förslag som samtalen resulterade i ser bra ut på papperet vill Antoine inte ta ut så många fler segrar i förskott.

- De första lagförslagen har godkänts i en första omröstning i nationalförsamlingen men nu skall de detaljstuderas av senaten och i praktiken kan det dröja flera år innan vi får se några konkreta förändringar. Regeringen har visat sig dynamisk hittills, men vi kan inte sänka garden. Grenelle får inte stanna vid tomt prat.

Greenpeace är också kritiska till att regeringen trots allt beslutat att bygga nya motorvägar och att kärnkraften inte fick diskuteras under miljösamtalen.

- Frankrike är europas största kärnkraftsnation och inte många vill ifrågasätta den. Men att säga att kärnkraft är en hållbar energi är att ljuga för franska folket! Vi måste satsa mycket mer på förnyelsebar energi. Den franska vindkraftsparken är tex väldigt liten, och vi borde bygga många fler solkraftverk. Men kärnkraften blockerar all sådan utveckling.

Trots detta tycker Antoine Foucher att mycket förändrats de senaste åren. Miljöfrågan har blåst liv i den politiska debatten.

- Dagens ekonomiska och ekologiska kris har helt plötsligt gjort det möjligt att ifrågasätta nyliberalismen igen. Men det går också att säga att man vill värna miljön och samtidigt skapa nya jobb. Idag kan människor förstå att det inte behöver stå i motsatsställning. Och de första politiska strukturerna för att ta miljöfrågorna på allvar har införts av en höger-regering. Det är ju fantastiskt! även om det tar emot att säga, skrattar han.

- Ja, jag tror faktiskt att man kan säga att det sker en sorts revolution i fransmännens sätt att tänka just nu. Vi har många smarta intellektuella. Vi har vetenskapsmän, vi har tekniken- vi kan förändra oss! Frågan är bara om vi hinner. Vi har ju så litet tid på oss nu och Frankrike har vaknat sent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista