Se om Klotets producent vinner en Guldspade

Ikväll smäller det. Då får vi veta om Johan Bergendorff (Klotets producent), Linda AP Larsson och Sören Granath vinner grävande journalisters pris i riksradioklassen för de avslöjade att företag i Nobelstiftelsen som lägger ut de officiella filmerna och texterna om fredspristagarna sponsrats av svartlistade krigsmaterialtillverkaren Honeywell.
Att läkemedelsföretaget Astra Zeneca, som också sponsrar dessa företag, gynnades av 2008 års medicinpris för upptäkten av viruset bakom livmoderhalscancer eftersom bolaget äger båda de patenterade vaccinen mot HPV-virus. Priset röstades fram av Karolinska institutets nobelkommitté där en av Astra Zenecas styrelseledamöter sitter och där flera andra personer haft konsultuppdrag eller forskningsanslag från läkemedelsjätten. Dessutom avslöjades att företrädare i nobelkommitéerna låtit sig bjudas på lyxresor till Kina för att prata om hur landet skulle kunna få fler nobelpris. Det sistnämnda har lett till en förundersökning om mutbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista