1 av 2
Todd Stern
2 av 2

Applåder för USA, men inga klimatlöften

I söndags startade med 2600 delegater från 175 länder som ska leda fram till ett nytt klimatavtal i Köpenhamn i december. USAs chefsförhandlare Todd Stern fick stora applåder när han sa:
– Vi är glada att vi är tillbaka, vi vill ta igen förlorad tid, vi förstår hur viktig uppgift som står framför oss och ni kommer inte höra någon i detta mycket kunniga amerikanska förhandlingsteam ifrågasätta vetenskapen bakom klimatförändringarna. USA erkänner också sitt ansvar som den historiskt störste utsläpparen av växthusgaser.

Men några konkreta löften lär det inte bli från Obama-administrationen tror Sveriges chefsförhandlare Anders Turesson.
– USA har sagt att man bara är här för att lyssna, säger Turesson.

Vilken skillnad från mötet på Bali där USAs delegation blev utbuade, men som förhandlarna från Tuvalu, en av öarna i stilla havet som hotas att bli helt dränkt av stigande havsnivåer sa:
– Vi välkomnar USAs inställning, men hoppas att retoriken blir verklighet också.  

Det här är det första mötet sen Poznanförhandlingarna i Polen och det är det första mötet med förhandlare från den nya amerikanska ledningen som ju lovat att USA ska delta i ett nytt klimatavtal. President Barack Obama har hittills sagt att USA ska minska sina växthusgasutsläpp med 80 procent till år 2050, och han har lovat ett nationellt utsläppshandelssystem, som dock inte kommer att bli lätt att få igenom i kongressen, och har satsat 15 % av stimulanspaketet (110 miljarder dollar) på förnybar energi, energisparande i bostäder och kollektivtrafik.

På det pågående klimatmötet i Bonn så sa USAs chefsförhandlare Todd Stern om 15 % utsläppsminskningar till år 2020. Det ska jämföras med EUs löften 30 % minskning till år 2020 (om andra länder hänger på vill säga, annars 20 %) och Sverige som lovat 40 %. FNs klimatforskarpanel IPCC har talat om att utsläppen måste ned 25-40 % till år 2020 för att kunna stoppa den globala uppvärmningen utan att smältande isar och upptinad metan från tundran ska sätta igång uppvärmningsmekanismer som inte går att stoppa.

Det finns många frågor som ska hinna tröskas igenom i Bonn. Förutom hur stora utsläppsminskningar alla kan komma överens om och när de ska infalla, så handlar det också om från vilket år man ska räkna. EU vill utgå 1990 års nivå som i Kyotoavtalet och som också IPCC utgår från i sina beräkningar, andra tycker att man kan utgå från dagens nivåer.

Sen gäller konflikten hur mycket i-länderna ska ta på sig och om de stora u-länderna och ska förbinda sig till utsläppsminskningar i det nya klimatavtalet. USAs chefsförhandlare Todd Stern sa i sitt tal att Kina måste med. USA och Kina står för 40 % av världens växthusgasutsläpp och om man gör sin matteläxa så går det inte att ens komma i närheten av de utsläppsminskningar som klimatforskarna säger vi måste nå, om inte Kina och andra stora u-länder går med på bindande utsläppsminskningar, anser USA.

Till det stora Klimatmötet i Köpenhamn är det bara knappt 9 månader och i förhandlingstid handlar det faktiskt bara om sex veckor (3 möten om 2 veckor vardera). Många skakar på huvudet och säger att det inte går går att förhandla igenom alla stötestenar och texter på så kort tid, men Anders Turesson som ju ska vara med i EUs förhandlingsdelegation under Sveriges ordförandeskap, han låter optimistisk:
– Ja det är nog faktiskt möjligt och vi kommer satsa hårt på det. Vi ser framsteg i processen och många frågor har verkligen diskuterats i grunden och nu har det börjat komma fram texter så jag tror att vi är mogna att börja själva förhandlandet, svarar Turesson.

Vad tror du?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".