1 av 2
Barack Obama, Silvio Berlusconi och Dmitry Medvedev står bakom Kinas president Hu Jintao
2 av 2

Kommer Kina skriva på för klimatet?

Jag träffade den finske kinaforskaren Linda Jakobson häromdagen. Hon är numer på svenska fredsforskningsinstitutet och har precis blivit klar med en rapport om Kinas klimatpolitik och vad landet driver inför Köpenhamnsmötet i december. Och Linda slår fast att Kina med all sannolikhet inte kommer att skriva på ett avtal om bindande åtagande att sänka sina utsläpp till år 2020.

Möjligen kan man tänka sig att gå med på utsläppsminskningar inom vissa sektorer som cement- och stålindustri eftersom man redan har satt upp så tuffa energieffektiviseringskrav inom dessa brancher att kinesiska klimatexpert trycker på att detta kan vara en förhandlingsbricka. Kina skulle ju ändå uppfylla målet där och det är helt avgörande för Kina att vara säker på att inte ta på sig något man sen inte kan uppfylla på grund av att man då skulle förlora ansiktet, anser Linda Jakobson.

Kina kommer trycka hårt på att man redan vidtagit tuffa energibesparande mål om 20 % till år 2010. Att man i snabb takt bygger ut sin förnyelsebara energi med 15 % till år 2015 men då inklusive en hel del kärnkraft. Och att man har omfattande beskogningsprojekt. Dessutom gör Kina gemensam sak med G77-länderna som anser att I-länderna som ställt till den globala uppvärmningen nu måste föra över stora summor i utvecklingsfonder direkt under FN:s klimatavtal om det ska bli något påskrivet i Köpenhamn. Men Su Wei, Kinas chefsförhandlare, har sagt att landets tidigare krav om att I-länderna måste sätta av 1 % av sin BNP till dessa fonder är förhandlingsbart, det kan vara 0,5 % eller 0,25 %.

Allt hänger egentligen på vad USA gör, tror Linda Jakobson. Skriver USA på kraftiga bindande utsläppsminskningar så kommer Kina också signera ett avtal för att ses som en pålitlig internationell aktör och stormakt att räkna med. Kina och USA har dessutom inlett sonderande förhandlingar om att starta ett bilateralt strategiskt samarbete om ”ren” energi. Kina satsar starkt på ”clean cole” alltså lågutsläppande kolteknik just nu. Kinesiska forskare skulle mycket väl kunna göra ett verkligt genombrott på det området, tror Linda Jakobson som också studerat Kinas innovationspolitik förut.

På måndag 6/4 ska jag förövrigt intervjua Karl Hallding och Mikael Román på Stockholm Environment Institute som båda precis är klara med nya forskningsrapporter om Kinas- och USA:s klimat- och energipolitik. Om ni har något tips på smarta frågor till dem så skriv gärna ned dem till mig här under.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".