Familjen Rudborgs smarta elmätare

Hittills har Johan och Monica lyckats få ned förbrukningen från 26 000 kilowattimmar till 16 000 kilowattimmar och sparat 10 000 kronor om året på elräkningen tack vare att de är testpiloter åt ett tyskt elbolag. Deras nya smarta el-mätare visar i realtid hur mycket ström villan drar och är mycket lättare att använda sig av än den månadsräkning som man haft sen tidigare, tycker Johan Rudborg.

Familjen Rudborg bor i ett grönmålat trähus 7 kilometer utanför Strängnäs med åkrar och skog runt knuten. På taket finns en solvärmeanläggning. Fast huset värms också med el-element och de ger höga elräkningar, det vet varje villaägare. Johan och Monika har blivit allt mer miljömedvetna under senare år. Förr flög Johan ständigt kors och tvärs i jobbet. Nu åker han tåg, och dottern Ellen skjutsar de till skolan med el-moped. Och så försöker de spara så mycket ström de kan.

Johan Rudborg såg en annons i tidningen från det tyska elbolaget som sökte testpiloter i Sverige till sin nya elmätare som kan visa exakt hur mycket el familjen gör av med i detta nu. Då kunde de själva plötsligt gå på strömjakt. Till exempel upptäckte familjen Rudborg en trasig vattenpump som hela tiden gick och när de lagat den så har de sparat närmare 3000 kilowattimmar och fått ned sin förbrukning med 20 procent. 

Förutom allt annat de lärt sig, som hur mycket el man sparar på att koka mat med lock, eller passa på att baka när man ändå har ugnen uppvärmd. På en bärbar dator kan Johan och Monika se staplar av sin elförbrukning som ser ut som Manhattans skyline och det går att få watten omräknad i årsförbrukning och i kronor och ören.

Johan Rudborg tycker det är märkligt att de svenska elmätarna ägs av nätbolagen och är till för nätbolagen, inte kunden. Han anser att det vore bättre om kunderna själva fick välja mätare och får medhåll av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin IVA. I rapporten föreslås att el-mätarmarknaden borde avregleras, enligt Ulrika Jardfedt som satt med i IVA:s expertgrupp. Nu har nätbolagen istället bytt ut 5,2 miljoner mätare till en kostnad av mellan 10-15 miljarder och regeringen 2003 krävde bara månadsmätning.

Men elmätarforskare som Sarah Darby på universitetet i Oxford och Jessica Strömbäck på finska konsultfirman VaasaETT, de håller inte med om att avreglering skulle vara svaret. Storbritannien och Tyskland förskräcker där de blivit rena kaoset på grund av allt för många aktörer anser dessa forskare. Däremot visar alltså både Darby och Strömbäck i sammanställningar av ett 40-tal internationella studier från USA, Kanada, Australien och Europa, att smarta elmätare sparar mycket mer ström än de månadsräkningar som Sverige nu infört.