1 av 2
2 av 2

Kina och USA kan göra upp bakom EUs rygg

De pågående förhandlingarna kan liknas vid ett parti poker med tre spelare vid huvudbordet, USA, Kina och EU. De två jättarna smyger med vad man har på hand, medan EU kör med öppna kort och är rätt säkra att vinna förhandlingsspelet i Köpenhamn. Men Karl Hallding och Mikael Román som är forskare på Stockholm Environment Institute och som precis skrivit klart varsin rapport till svenska regeringen om Kina och USAs taktik, de tror att EU kan stå med lång näsa tillslut.

– Om nu Kina och USA träffas på tu man hand och det kommer något ut av det i säg augusti-september så kommer det att omkullkasta hela den agenda som man har byggt upp hittills, säger Karl Hallding.
– Det skrämmer mig, tillägger kollegan Mikael Román, att EU definierat sig som en ledare i denna globala förhandling, och så kanske det visar sig att man inte är någon ledare.

USA och Kina verkar kunna mötas i att det handlar om att göra gröna affärer och skaffa sig konkurensfördelar på den globala marknaden för energibesparingar och förnyelsebara bränslen. Klimathotet kommer helt klart i andra hand för dessa båda spelare anser Karl Hallding och Mikael Román. Både USA och Kina tror sig om att snart komma ikapp och dra om EU när det gäller ny grön teknik. USA och Kina har redan visat att man är beredd att satsa betydande summor i sina krispaket på klimatvänlig fossilfri energi.

Men Kina har också gått fram hårt och krävt att USA och EU och de andra rika länderna i världen ska lägga miljardbelopp i potten som Kina och andra u-länder ska kunna få för att kunna ta tekniksprång.
– Det vi ser är naturligtvis ett politiskt spel. För när det gäller teknologi så ägs den av företag oftast, inte av regeringar, säger Mikael Román. Sen ska man komma ihåg att Kina inte vare sig saknar teknisk kompetens eller pengar. 

Karl Hallding tror att Kina låst fast sig i förhandlingsutspel från Kyotoavtalet. Och slutresultatet i december i Köpenhamn då? Ja det kommer att bli ett avtal, det är Karl Hallding och Mikael Román på Stockholm Environment Institute säkra på, det har satsats för mycket prestige för att toppspelarna skulle ställa sig utanför.

Men att USA eller Kina går med på EUs bud om 30 procentiga utsläppsminskningar till år 2020, det ser de som uteslutet. Däremot kan de tänka sig att båda dessa länder kan tänka sig någon form av bindande mål till år 2030 eller åtminstone till 2050. De ska trots allt hinna göra enorma investeringar i illa fungerande elnät och är mycket beroende av kolkraft och olja, så vägen till utsläppsminskningar är lång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".