1 av 2
Sven Cahling på Miljöbloggaktuellt
2 av 2

Sven samlar alltfler bloggar om miljön.

Det blev ingen live-sändning från Miljöbloggsforum i helgen. Tekniken ville inte. Men jag kan i alla fall rapportera att det var både trevligt och lärorikt. Och enligt Sven Cahling som arrangerade mötet är miljöbloggandet just nu inne i en riktig boom.

Svensär en liten guldgruva för alla som vill hitta nya, spännande bloggar om miljö-såväl svenska som utländska.Sidan innehåller idag 123 svenska bloggar och 192 utländska och uppdateras varje måndag. Bara idag tillkom tex 8 nykomlingar. Miljöbloggaktuellt har funnits sedan hösten 2006 då Sven jobbade för Naturvårdsverkets tidning Miljöaktuellt och tyckte att de borde ha bevakning av miljöbloggandet som då var en ganska nystartad rörelse.

- Jag intervjuade bland andra den nuvarande brittiske utrikesministern 2006 då han var miljöminister och en tidig bloggare. Miliband gillade den nya formen av kommunikation och sa bland annat:

Jag kan inleda en konversation med människor runt om i världen, som intresserar sig för mitt arbete. Vi utbyter idéer och lär av varandra.

Det senaste halvåret har miljöbloggandet tagit fart igen, och nu startas så många nya sidor att Sven knappt hinner med att lista dem. Det är en väldig blandning på folk och fokusfrågor. Bloggar kring energifrågor har alltid varit starka, men på senaste tiden har det börjat dyka upp en ny kategori:köpstoppsbloggarna som skriver om hur de försöker leva utan att köpa nya prylar.

Helst av allt skulle Sven vilja se fler bloggar från forskare och tjänstemän.

-Jag skulle vilja se fler av de som sysslar med miljöfrågor till vardags. Varför bloggar inte fler tjänstemän på miljöförvaltningarna? Tänk om de skrev om sina vardagsproblem och delade med sig av tips till varandra! Det finns en miljöchef i Karlstad som bloggar,men han är rätt ensam.

-Jag har också frågat miljöminister Andreas Carlgren om han kunde göra som sin brittiske kollega. Han sa att han kunde tänka sig att börja.Men det har han inte gjort-än.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".