Stoppa ner CO2 i underjorden – en galen idé?

När vi inte vill ha koldioxiden från vår fossila eldning i luften, talas det alltmer om att stoppa tillbaka den i underjorden där den en gång kom ifrån. Kanske är det det bästa vi kan göra. Eller är det en bakvänd tanke, en tokig idé?

I USA har man hållit på länge med att trycka ner koldioxid i underjorden. Fast från början inte för att rädda klimatet, utan för att klämma ur mer olja ur oljekällor. Det går under benämningen Enhanced Oil Recovery. Men nu håller man på både i USA och i Europa, och även i Kina, att förkovra sig i konsten att stoppa undan koldioxiden för att den ska bli kvar.

Föregångsland är Norge, som kan stoltsera med Sleipnerplattformen i Nordsjön där man lagrar koldioxid under havsbotten sedan, ja vad är det nu, ett tiotal år tillbaka.

Och nu växer projekt och försök och idéer upp som svampar ur jorden. På det här viset kan vi använda de stora mängder kol som kan finnas kvar i marken, utan att förstöra klimatet! ..... Om det nu bara fungerar. Tänk om koldioxiden läcker ut och hela poängen försvinner?

Jag håller just nu på att knyta ihop olika intervjuer och reportagebitar till ett inslag som kommer på bloggen och i radion om några veckor. Har du frågor, farhågor, tips eller idéer kring koldioxidlagring, så kom med dem nu! Och här!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".