Kinas trumfkort i klimatförhandlingarna

I en intervju i brittiska har Kinas chef för klimatförhandlingarna sagt att man funderar på att sätta upp tak för koldioxidutsläpp. Klotet ringde upp fredsforskningsinstitutets s kinaforskare Linda Jakobson i Beijing för att höra vad detta egentligen betyder. Och enligt Linda Jakobson så har Kina egentligen därmed inte lovat något nytt, bara paketerat om tidigare utlovad energieffektivisering och satsning på förnyelsebar energi.

Su Wei, Kinas chefsförhandlare i klimatfrågor, sa till The Guardian att Kina nu överväger att sätta upp utsläppsbegränsningar i förhållande till sin tillväxt under nästa femårsperiod från 2011. Kina har ju redan lovat rätt tuffa energibesparande mål på 20 %. Och att man ska bygga ut sin förnyelsebara energi med 15 %, så då borde man kunna klara även att sakta av på utsläppstakten i stort. Fast Su Wei gjorde också tydligt att ännu är inte Kina redo för att verkligen minska sina totalutsläpp.

Det är ännu oklart hur de här minskade koldioxidutsläppen i förhållande till den årliga BNP-ökningen ska beräknas. Det statliga kinesiska energiforskningsinstitutet har gjort flera formler kring hur energieffektivisering kan översättas i koldioxidutsläpp. Men det lär bli svårt för Kina att övertyga USA och EU om de här formlernas värde. Alla utsläppsminskningar som utlovas i det kommande klimatavtalet måste gå att mäta och räkna på och kontrollera av övriga länder och Kina brukar inte vara så pigga på att släppa in utländska kontrollanter och har själva inte särskilt bra koll på de exakta utsläppsmängderna.

Linda Jakobson tror istället att Kina i sista stund i Köpenhamnsförhandlingarna kommer att dra upp sitt trumfkort och utlova utsläppsminskningar inom vissa industrisektorer som stål och cement. Det har man goda chanser att klara till år 2020.

Just nu pågår Shanghai Auto Show, och på den bilmässan visar Kina upp 8 olika elbilar. För ett tag sen gick regeringen också ut och sa att Kina ska bli , och det kommer att satsas drygt 12 miljarder kronor på subventioner så att de vanliga bilköparna ska ha råd att köpa elbil, inte bara taxibolag och myndigheter. Ja det har till och med talas om att elektrifiera hela den kinesiska bilflottan till år 2020 och därmed minska beroendet av utländsk olja med 20-30 %. Men det verkar inte särskilt realistiskt ... eller vad tycker du?