Transitionrörelsen - som på 70-talet

Jag fick ett brev från min forna P1-kollega Staffan Andersson som jag tycker ger ett intressant perspektiv på Transition Towns-rörelsen och som jag därför publicerar här på bloggen:

Hej Johan. Hörde programmet om ”Omställningsrörelsen”. Det var som på 1970 talet. Jag rös och tänkte på hur jag/vi då gick i samma tankar och handlade för att kunna klara oss själva när oljan och då även maten skulle ta slut.

”Bli fattig nu, vänta inte till rusningen” var en skylt vi fäste på anslagstavlan och som ringde i mina öron när jag försökte förgro morötter och grodda potatis för att sätta i jordlotten jag hyrde i Småland.

Lösningen som hägrade var att klara oss själva. 100 kvadrat skulle räcka för grönsaksbehovet hade vi hört. Men det var inte så många andra som valde att bli fattiga. Dom flesta gasade på när maten visade sig räcka (i överflöd till oss här i väst) och oljan sprutade på trots de dystra prognoserna.

Nu är vi där igen. Eller också har vi alltid varit det men med skygglapparnas hjälp förbrukat oss in i en kanske ännu värre sits. Ja vad ska man tro....vetskapen var övertygande redan då. Men en sak lärde jag mig...jag tror inte att den egna lotten löser problemet. Risken blir att krig utbryter i koloniträdgården. Vi lär få hitta på att göra detta tillsammans. Och ”omställarna” i England var inspirerande att höra likväl.

Kör hårt på det här temat, vi kommer alla att behöva veta mer om hur man sätter potatis. ”Bli odlare nu, vänta inte till rusningen” är min nya devis. I odlingscirkeln, Odla med Solen, såg vi den 23:e mars ”The Power of Community” om hur Kuba klarade bortfallet av olja på 90-talet. För Nordkorea som upplevde samma bortfall av olja gick det sämre - många dog!

På finns en bra intervju med Megan Quinn, som är en av dem som gjort filmen ”The Power of Community”.

Tips från Staffan Andersson. Vad tycker du? Kommentera gärna här under.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".