1 av 2
2 av 2

Ekologisk eller vanlig odling?

Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien anordnade debatt tidigare ikväll i Stockholm. ”Låt inte maten tysta mun” var rubriken och huvudfrågan ”kommer maten att räcka till alla”? De som skulle besvara frågan var folkpartisten Marit Paulsen, fd EU-parlamentariker och aktuell med boken ”Lurad av laxen”. Och så miljöpartisten Åsa Domeij, som numer är miljöchef på livsmedelsjätten Axfood. Sen var det fullt av jordbruks- och miljödebattörer, politiker, några storbönder, koloniträdgårdsodlare och så ett gäng forskare i salongen.

Fd jordbruksministern Annika Åhnberg, som är invald i KSLA, ledde debatten. Hon sa att det skulle bli lite som en serie boxningsronder, eller åtminstone en tennismatch. Fast alla var så snälla och sansade i tonen, så fast Marit Paulsen och Åsa Domeij egentligen inte tyckte alls lika tror jag, så ville alla så gärna nå konsensus, att det var lite svårt att mejsla ut skiljelinjerna.

Men om jag ändå ska försöka så vill Åsa Domeij ha ett soldrivet jordbruk som inte drivs av fossila bränslen, som inte plöjer i marken, inte använder gifter, inte använder så mycket gödsel och sluter kretsloppet av näringsämnen. Och det som idag kallas för ekologiskt jordbruk med KRAV-regler osv., där tar har man kommit längre än det konventionella jordbruket mot det där soldrivna jordbruket som Domeij strävar efter.

Men Marit Paulsen hon tror inte at ekologiskt lantbruk är lösningen (och inte heller det stora problemet). Marit hänvisade till forskning som sen redovisades av en i publiken, professorn vid Sveriges Lantbruksuniversitet , redovisade på en ranglig overheadapparat. I de studierna ger ekologisk odling åtminstone i Sverige och Finland, bara någonstans mellan 50 och 75procent i skörd jämfört med konventionell odling med konstgödsel och giftsprutning.

Sen var det andra i publiken, Svante Axelsson på till exempel, som redovisade Michiganstudien som sammanställt 300 försök av ekologisk odling världen över och som visar att visst går skördarna ned i i-länder medan de går upp av ekologisk odling i u-länder som inte har råd att konstgödsla och spruta.

Men Marit Paulsen anser att med några miljarder till människor på jorden så måste vi odla så effektivt vi kan och med hjälp av vetenskap sen ta fram så effektiva och kortlivade bekämpningsmedel som möjligt. Fast det storskaliga jordbruket måste kosta på sig bredare dikesrenar och åkerholmar för att det behövs mark som suger upp all överskott på kväve och fosforgödning som idag rinner ut i Östersjön.

Två saker var de helt överens om, vi måste ställa om jordbruket så att alla maskiner slutar gå på diesel och vi måste sluta kretsloppet så att när folk i stan går på toa så ska de näringsämnena tillbaka till åkern på landet. Och får inte slänga så mycket mat, typ 100 kilo per person och år i Sverige.

Imorgon bitti ska jag lägga ut hela 2-timmarsdebattens ljud för den som orkar lyssna.

2009-04-30
Nu ligger debatten i vårt poddflöde, jag ber om ursäkt att det dröjt:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".