Snart nödvändigt flytta nya arter?

Uppvärmningen av jorden kan göra att vi mer och mer tvingas flytta på djur och växter från deras naturliga områden till platser där de överhuvudtaget inte funnits tidigare, för att hindra att de dör ut.

Det skriver en forskargrupp i det senaste numret av den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift. Och det här är något som diskuteras bland forskare och naturvårdare, säger Björn Cederberg, som jobbar på Artdatabanken vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

- Ibland är det alldeles nödvändigt, den sista åtgärden, att flytta en art till ett nytt ställe för att den inte ska dö ut.

Men att flytta djur eller växter till helt nya boplatser är en drastisk och kontroversiell åtgärd. Ett exempel är om öar med extremt sällsynta arter ser ut att översvämmas på grund av det varmare klimatet.

Den här typen av förflyttningsåtgärder har i viss mån redan provats, till exempel i Sydostasien och Nya Zeeland för att rädda vissa hotade ödlor, insekter och fåglar.

Men artförflyttningar innebär också stora risker, eftersom arten kanske inte alls är anpassad till den nya boplatsen.

- Risken att misslyckas är stor. Eller att det blir tokigt av någon anledning, att arten klarar sig alltför bra till exempel, säger Björn Cederberg.

Forskarna som nu skriver om företeelsen i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS presenterar där förslag på hur riskerna med en djur- eller växtflytt skulle kunna värderas. 

Sådana här mycket drastiska åtgärderna är inte aktuella för Sveriges del, enligt Björn Cederberg. I Sverige flyttas i och för sig hotade djur och växter ibland för att öka spridningen, men då bara inom det naturliga utbredningsområdet.

- Och det viktigaste är ju att man angriper problemen vid roten, det vill säga stoppar växthusgaserna så fort som möjligt. Det är nog billigare än att flytta på hela ekosystem, eller arter, säger Björn Cederberg.

Reporter: Lisen Forsberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista