1 av 4
Vladimir Putin under kampanjen för Sotji OS 2014. Foto: Maria Persson Löfgren
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Har Putin köpt ryska WWFs tystnad?

Vinter-OS år 2014 hålls i Ryska  vid Svarta havskusten. Det var en stor seger för dåvarande presidenten Vladimir Putin när beskedet kom för nästan två år sedan. I kampanjen betonades att allt skulle ske med hänsyn till det känsliga naturreservatet i området, som delvis är klassat som världsarv. Putin påstod också att man samarbetade med miljöorganisationer lokalt för att skydda naturen. Det är något som ryska miljöaktivister inte håller med om. De driver nu kampanj för att stoppa OS, som de hävdar hotar oskattbar flora och fauna i södra Ryssland. Men biologen  på miljöorganisationen Eco Zashitas i Krasnodar anser att ryska  inte deltagit i kampanjen fullt ut:
-- Världsnaturfonden har nu publicerat sin opposition på engelska också på sin hemsida. Men de har varit insyltade i allt, eftersom de fick pengar till ett projekt för att rädda leoparder i bergen, så även om de nu är kritiska till byggprojekten måste de försöka balansera sin kritik för att inte förlora anslagen till leopardprojektet, säger Suren Gazaryan.

När kampanjen pågick som intensivast för två år sedan fanns faktiskt företrädare från Världsnaturfonden med enligt Suren Gazaryan. De talade sig varma för hela planeringen och sa precis som den ryska OS kampanjens ledare att det togs miljöhänsyn. Världsnaturfonden fick pengar till projekt och det utlovades rening av avloppsvatten, som idag spolas rakt ut i Svarta Havet i Sotji och de andra ryska semesterorterna längs kusten.

Jag har följt OS-protesterna under flera år och kommer ihåg vad Putin sa på presskonferensen i en snöig pist i bergen ovanför Sotji i februari 2007:
Där är han utbrast en av de ryska journalisterna som i timmar väntat i pisten i Krasnaja Poljana på att HAN skulle uppenbara sig för en improviserad presskonferens. Journalisterna stod till knäna i ett tätt tungt och blött snöfall för att få tala med och se dåvarande ryske presidenten Vladimir Putin, som gav allt för att ge Vinter OS 2014 till Sotji. Semesterorten vid Svarta havet som har ett tropiskt klimat samtidigt som några av Europas högsta bergstoppar reser sig mäktigt vid stadens utkant. Däruppe i bergen ska vintersport som bobsleigh, störtlopp och slalom avgöras 2014. För Sotji vann kampen om OS, till Putin stora glädje. Det visste han troligen inte då i backen. Men det var kampanjens sista skälvande dagar i februari 2007.

Särskilt en fråga från pressuppbådet gladde mannen som idag är rysk premiärminister och fortfarande en viktig maktspelare.
-- Ja det är en mycket viktig fråga, vi har goda kontakter och samarbetar med ryska och internationella ekologiska organisationer. Miljöfrågan är mycket viktig och det vore ett stort misstag att inte ta hänsyn till de ovärderliga naturvärdena här i området, förklarade Putin då i pisten efter att ha visat upp sitt eget stora intresse för slalom genom att åka sicksack ned mot oss journalister med barnskidåkare som svans.

Att miljöfrågan var viktig i kampanjen visades också genom att representanter från världsnaturfonden fanns med vid presskonferenser. Det var något nytt, miljöorganisationer har inte stort utrymme i ryska sammanhang. Fonden hade fått löften om pengar till kampanjer och att flera miljöinsatser ingick i satsningen. Men idag ser det inte lika ljust ut. Världsnaturfonden,  och ryska miljöorganisationer har starka invändningar mot OS-satsningen och idag verkar inte Putin och de som styr Ryssland minnas de där fina orden om samarbete och hänsyn längre.

Jag träffar miljöorganisationen Eco Zashitas Suren Gazaryan i Krasnodar. Krasnodar är huvudstad i Kubanregionen i södra Ryssland där Sotji ingår. Biologen Gazaryan är fladdermusforskare och medlem av ryska vetenskapsakademin. Hans organisation har skrivit flera öppna brev både till Vladimir Putin och till dagens president Dmitrij Medvedjev om miljöhoten som de anser Sotji OS utgår:
-- Nej hittills har vi inte fått minsta reaktion eller svar officiellt på våra brev eller någon som helst kontakt med oss, berättar Gazaryan.
Inte heller Världsnaturfonden eller Greenpeace har fått svar, enligt Gazaryan.
-- Tre gånger har vi gemensamt med Världsnaturfonden, Greenpeace och några andra ryska miljöorganisationer skickat brev till president och premiärministern, som inte besvarats. Inte heller från det ministerium som handhar miljöskyddet har det kommit något svar, enligt Gazaryan.

De olika protestaktioner som genomförts mot OS projektet har inte blivit bemötta. Bara en enda gång har OS-planerna reviderats något som en följd av internationell kritik från  och Världsnaturfonden. En del av det som skulle byggas har flyttats från den del av naturreservatet som klassats som världsarv. Men enligt Gazaryan var det bara för att Unesco kritiserade ingreppet. Men det är en förändring som inte räcker, Gazaryan igen:
-- Det största problemet är att de flesta projekten byggs i ett naturområde som till stora delar ligger i naturreservatet. Det har hittills inte hänt i historien att en olympisk by byggts i ett så känsligt ekosystem som detta och i något som klassas som världsarv, säger Gazaryan.

Bergen är fortfarande hem för ett fåtal björnar och andra hotade vilda djur, liksom en rad växter, som redan före OS-utbyggnaden var hotade.
-- Det är egentligen inte själva olympiska spelen som är största problemet utan all infrastruktur som byggs och kommer att finnas kvar, vägar, hus och ingrepp i en känslig natur, fortsätter Gazaryan.
Dessutom kan ett unikt område där flyttfåglar rastar förstöras. Dessa fåglar har inte någon annanstans att rasta på sin väg mot Europa. Ungefär hälften av fåglarna som är på väg till norra Ryssland rastar där i stora våtmarker och de kommer inte ha något annat alternativ, hävdar Gazaryan.

Men förståelsen för detta verkar inte vara så stor hos myndigheterna och en rundfrågning bland människor som bor i Krasnodar visar att de flesta inte ens hört talas om att det skulle vara något hot med OS. Den officiella bilden råder i media och den är att Sotji OS enbart kommer betyda stora investeringar som gör att ekonomin växer och det blir bättre för alla. Det tror dock de flesta jag frågar på gatan inte är helt sant, de är vana vid myndigheternas överdrifter. Att miljöfrågan inte syns beror dels på medierna och dels på att experter inte vågar kritisera projektet.
-- Kärnan till problemet har att göra med den politiska situationen i Ryssland där två tre personer kan ta beslut och ingen kan ändra på det, säger Gazaryan. 
-- Valet senast lokalt i Sotji visar igen att demokrati inte fungerar här. Enda möjligheten är internationella påtryckningar eller ekonomiska sanktioner, men tyvärr verkar inte Ryssland bry sig om det heller, tycker Gazaryan.

Och enligt Gazaryan har , den internationella olympiska kommittén inte heller visat intresse:
-- Vi träffade kommittén, men vi lyckades inte med dem heller. De känner väl till problemet, men de kan inte göra något utan hänvisar till de ryska myndigheterna. De ser det som ett inre problem för Ryssland och även om IOK haft konsulter från FN:s miljöorgan  har det inte spelat någon roll, säger han.
Gazaryan berättar också om forskarkollegor, som är lika kritiska som han, men som inte vågar säga det öppet för då riskerar de sin statsfinansiering.
-- Nej, jag har själv inte drabbats än, säger han och skrattar till ja kanske något händer mig efter den här intervjun. Men som tur är har jag stöd på min institution för de anser också att det är en galen idé att bygga os byn i detta område.

Vad tycker du? Kommentera gärna.

Maria Persson Löfgren
klotet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".