1 av 2
2 av 2

Små CO2-minskningar av företagsjättar

Världens 100 största företag lovar minska sina koldioxidutsläpp med knapp 2 procent per år i snitt. Det visar en av den internationella miljöorganisationen CDP, Carbon Disclosure Project. Men företagens utsläppsmål borde vara dubbelt så höga för att följa FNs rekommendationer, enligt Joanna Lee på CDP.

-- Om vi fortsätter i den här hastigheten av 1,9 procent per år, så kommer vi inte nå det vetenskapliga utsläppsmålet förrän år 2089 vilket är 39 år försent, anser Joanna Lee taleskvinna för CDP.

För att stoppa den globala uppvärmningen vid 2 grader och undvika okontrollerbara klimateffekter bör världen kraftigt minska sina växthusgasutsläpp de närmsta 40 åren enligt IPCC. I västvärlden handlar det om upp mot 80 %. Då duger inte den årliga snitthastigheten på knappt 2 procent för de 100 största multinationella bolagen i världen anser Carbon Disclosure Project.

Bolag som Exxon, General Electric och China Mobile skulle behöva minska sina koldioxidutsläpp med knappa 4 procent istället, alltså dubbelt så ambitösa mål som idag. Annars tar det 39 år för lång tid att nå FNs klimatmål enligt miljöorganisationen CDP. En majoritet av företagen hade inte heller längre utsläppsmål än till år 2012 då det nuvarande Kyotoavtalet går ut.

Men Björn Carlén, som är sekreterare i expertgruppen för miljöstudier och klimatpolitikforskare, han tycker att det är rationellt av företagen att invänta det nya klimatavtalet i Köpenhamn innan de vidtar kraftiga åtgärder för att minska sina utsläpp:

– Om länderna kommer fram till ett klimatavtal i Köpenhamn som signalerar att man menar allvar här, då kommer också företagen att se framför sig ett allt högre pris koldioxid och börja minska sina utsläpp i snabbare takt, tror nationalekonomen Björn Carlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".