1 av 2
2 av 2

The Climate Mystery-ett klimatäventyr för Europas skolungdom.

Ett av flera intressanta tips på vårfrån signaturen Matseman handlar om ett aktuellt dataspel som vill höja europeiska ungdomars medvetenhet och kunskaper om klimatfrågan. The Climate Mystery lanseras den 14 september och pågår fram till FNs klimatmöte i Köpenhamn den 7-18 december.

Matseman skriver:

"Klurade lite kring nätet och digitala medier som kraftfulla pedagogiska instrument eftersom post 80-generationen garanterat får ta hand om konkursboet Tellus med isfritt Arktis, töande permafrost med en explosiv ökning av koldioxid och metangas... Och fann!!" The Climate mystery -alltså.

Detta klimatäventyr on-line för skolungdomar i årskurs 6-9 har tagits fram av ett danskt IT företag i samarbete med bland andra det, European Schoolnet och Microsoft. Spelet, där en grupp smarta ungdomar får i uppgift att rädda världen undan klimatförändringarna, är gratis att använda och initiativtagarna hoppas att det skall spelas av privatpersoner och användas i undervisningen på så många europeiska skolor som möjligt fram till FNs klimatmöte.

Såhär beskriver Microsoft själva handlingen på sin.

Axel, som håller på att utveckla en webbplats för det stora klimattoppmötet i Köpenhamn i december, får en video där en flicka blir attackerad av en stor brännmanet. Det visar sig att flickan och ytterligare några ungdomar drabbats av en ny, farlig form av allergi. Denna allergi har sitt ursprung i naturkatastrofer, orsakade av klimatförändringar. Enda sättet att rädda dessa ungdomar är att lista ut orsaken till klimatförändringarna, återskapa dem under kontrollerade förhållanden och presentera resultaten i en rapport. Denna rapport ska publiceras i samband med FN-toppmötet i Köpenhamn, COP15, i december.

The Climate Mystery är förutom ett spel, som alltså hoppas kunna göra klimatfrågan spännande för ungdomar, även ett socialt nätverk och ett debattforum med deltagare från hela Europa. All kommunikation sker på engelska. Matseman länkar till åtminstone en lärare,, som planerar att testa spelet på sina elever. Det vore spännande att få höra hur det går! Och vad de spelande ungdomar tycker. Jag har tagit kontakt med Peter, och finns det fler som tänker haka på kan ni väl tipsa oss så kan vi följa upp det hela.  Ävenhar skrivit om Climate mystery.

Och Klotetredaktionen tackar Matseman för tipset!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".