Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.

Vi bör gå till botten med Östersjön

Publicerat onsdag 2 september 2009 kl 15.59
1 av 5
EU-minister Cecilia Malmström, Axel Wenblad Fiskeriverket, Johan Bergendorff SR, Åsa Andersson WWF, Lars-Göran Pettersson LRF, Hans Christian Sörensen EU- OEA. Finlands utrikesminister Alexander Stubb hade redan hunnit springa till Kungen för att motta Baltic Sea Leadership Award.
2 av 5
Finlands utrikesminister Alexander Stubb mottar Baltic Sea Leadership Award. Foto: Henrik Montgomery Scanpix
3 av 5
4 av 5
5 av 5

24,5 minuter och 6 gäster och alla Östersjöns miljöproblem försökte vi avhandla. Det gick förstås lite väl fort och det känns som om vi på Klotet bör fördjupa oss i några kommande program kring vissa Östersjöfrågor. Till exempel hur oljetrafiken kommer mångdubblas de närmsta åren och att ett stort lastfartyg kan släppa ut lika mycket hälsofarliga partiklar som miljoner bilar.
Det grämer mig att jag inte lyckades få med Tweetans bra fråga om marina reservat, men då får vi göra ett särskilt program om marina reservat i världen istället, tröstar jag mig med.

Alla gäster ombads rösta på slutet ja eller nej om de tror att Östersjöstrategin kommer att rädda Östersjön och alla sa ja (utom Åsa Andersson från WWF som sa nja). Så förhoppningarna på EUs första regionalplan som ministerrådet förväntas rösta om i oktober är höga. Men Alexander Stubb sa att skillnaden mot alla tidigare konventioner som skrivits på men inte lett någonstans är att detta är skarp lagstiftning. Sen så är texten rätt luddig vad gäller jordbruk och fiske vilket WWF påpekade.

Några forskarröster fick plats. Som Rutger Rosenberg från Göteborgs universitet som beskrev bottendöden och från Stockholms universitet som krävde totalstopp för ålfiske (det verkar det inte bli enligt ministrar och Fiskeriverkets generaldirektör). Men lyssna gärna också på Anders Omstedt i blogginlägget där han bland annat anser att fiskeripolitiken borde användas för att skapa ett ekosystem i havet som tål kommande klimatförändringar. Inte som idag att bara torskar och sälar hotas och återhämtar sig utan en plan.

Torleif Malm, marinbiolog från Umeå universitet, som är besviken på att miljörörelsen verkar strunta i Alfåglar och ejdrar som hotas av de havsbaserade vindkraftverken är också intressant och finns i samma blogginlägg. Fast något hot just nu verkar det inte finnas, eftersom kraftbolagen inte bygger något nytt vindkraftverk alls just nu i Östersjön eftersom de svenska bidragen är för dåliga jämfört med Danmark och Tyskland, enligt Hans-Christian Sörensen på European Ocean Energy Association.

Hjälp oss gärna som Tweetan att komma med nya förslag på vad vi bör undersöka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".