Ilustration av jordens omloppsbana ur The Guardian

Har människan skjutit upp istiden?

På en utbildningsdag om klimatforskning påi Stockholm i våras ställde jag vid en tillfälle frågan om vi kanske bara skulle vara glada för att vi människor kan påverka klimatet." Kan det inte vara bra med litet global uppvärmning- så kanske vi slipper en ny istid?" undrade jag smått ironiskt men inte utan ett uns av äkta nyfikenhet.. Frågan togs inte heller riktigt på allvar och möttes mest av fnissanden i salen. Nu visar en studie i dagens Science att det kanske inte var så tokigt tänkt ändå.

Jordklotets historia består ju egentligen mest av istider. Värmetiderna däremellan, liksom den vi lever i just nu (Holocen) är snarast undantag i klotets övervägande kalla, isiga historia och de varmare perioderna följs alltid förr eller senare av en ny istid. Frågan är bara när.

Ska Holocen pågå i 10 000 år, 20 000 år eller 30 000 år? Alla teorierna har haft sina anhängare. Ett av 1970-talets miljölarm handlade just om rädslan för att vi faktiskt redan börjat gå mot mycket kallare tider. Och även om denna teori inte besannats än så är den ju inte heller felaktig. Jorden kommer på grund av sin avlånga bana runt solen än en gång att hamna så långt ifrån sin närmaste stjärna att nästa istid obönhörligt kommer.

Men nu visar en ny studie som publiceras iidag att vi människor kanske redan har skjutit upp nästa istids ankomst, på grund av den globala uppvärmningen. Studien som bygger på unika, detaljerade temperaturtrender på Arktis de senaste 2000 åren (forskarna har bla tittat på isborrkärnor) visar att det norra halvklotet varit på väg in i ett kallare klimat under i stort sett hela den studerade perioden men att denna allt kyligare trend brutits abrupt på 1900-talet.

Från att ha blivit i snitt 0.2 grader celcius kallare per millenium under den studerade perioden, har Arktis sedan blivit allt varmare under hela 1900 talet. Så "trots att jorden nu är längre bort från solen (än i början av seklet - min anmärkning ) så är de arktiska somrarna 1,2 grader celcius varmare än de var 1900" skriver texoch sammanfattar: "den globala uppvärmningen har nollställt effekten av det allt längre avståndet mellan jorden och solen"

Vad de skriver är alltså att den effekt (nedkylning) som borde komma naturligt av ett allt större avstånd mellan jorden och solen skulle ha raderats ut av de senaste hundra årens uppvärmning! En avstannad nedkylning alltså.

Och en av artikelförfattarna Dr Jonathan T. Overpeck säger i" Det är hastigheten på uppvärmningen som är det riktigt skrämmande" och (på tal om människans förmåga att påverka klimatet och en kommande istid ) "We could easily skip the next oppurtunity altogether" -alltså ungefär: " vi kan lätt komma att hoppa över nästa istid."

Även Svenska dagbladetsskriver om studien och citerar en annan artikelförfattare, Darell Kauffman vid universitet i Northern Arizona: "Vi har vetat att 1900-talets uppvärmning föregicks av en långvarig avkylning, men våra data är mer detaljerade än andra. Resultaten indikerar att den pågående uppvärmningen är mer onaturlig än vad som dokumenterats tidigare”.

Jag kan redan se framför mig hur även bloggosfären nu börjar värmas upp av glödande tangentbord.

Referens:Kaufman,S, et al. Recent Warming Reverses Long-Term Arctic Cooling. Science 4 sept 2009 Vol 325.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".