En "once-in-a-lifetime-oppurtunity" kallade fotografen Steve Kaslowski det att bli sniffad på av denna nyfikna isbjörnshona

Mindre is- fler isbjörnar på Svalbard?

När den amerikanske fotografen Steve Kaslowski besökte norska Svalbard förra månaden fick han oväntad närkontakt med denna nyfikna isbjörnshona som ville ta sig en ordentlig sniff på expeditionsmedlemmarna. Det var en "once-in-a-lifetime opportunity" sa Kaslowski om tonårshonan som lät nyfikenheten styra henne allt närmare båten, till skillnad från många vuxna björnar som lärt sig undvika människor.

Hon reste sig på bakbenen och sniffade på oss. Hon undersökte oss verkligen och försökte förstå vad vi gjorde där berättar Steve Kaslowski tillsom publiceras av The Guardian idag. Där man också kan läsa kommentarer av WWFs isbjörnsexpertsom säger att bilderna kan vara ett ytterligare bevis på att isbjörnarna på Svalbard verkligen blir fler. De är i så fall lyckliga undantag i en annars ganska sorglig svit där många av världens 19 kända isbjörnspopulationer minskar i antal.  Det har varit svårt att få fram data över isbjörnarna på Svalbard eftersom de är svåra att hitta och dyra att följa, men det finns tecken på att de blivit alltfler under de senaste åren, säger Arnbom.

Att populationen växer här, trots att björnarna fått allt svårare att jaga på somrarna på grund av de snabbt smältande isarna i området, tror forskarna beror på det strikta norska jaktförbudet på isbjörn som infördes 1970 och förbudet mot att jaga valross ( ett av isbjörnens byte ) som infördes redan 1952 och som gjort att björnarna, trots allt, fredats och kunnat hitta tillräckligt med mat. Mindre is men fler isbjörnar alltså, om tecknen på växande populationer på Svalbard visar sig vara sann.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".