Dödlig olja i Norge & Elfenbenskusten

Norsk TV tävlar här på Prix Italia med dokumentären  som handlar om hur det norska företaget Vest Tank utan tillstånd renade extremt svavelförorenad fulolja åt det multinationella oljebolaget Trafigura i norska orten Sløvåg.
Efter sex skeppslaster gick allt snett och en tank med den lagrade giftblandningen av svavel, kaustiksoda och bensin exploderade och ortsborna började genast må mycket illa. Norska myndigheter som tull, lots och miljömyndigheter hade ingen koll på vad dessa eller andra fartyg fraktar. Man litar på vad som står på pappren och tar inga prover.

Den här dokumentären från norska grävprogrammet  är extra aktuell just nu eftersom Trafigura gått med på att förhandla om en förlikning till de 30 000 människor som blev förgiftade i Elfenbenskusten av samma sorts giftolja som den i Norge, med skillnaden att på Elefenbenskusten dumpades giftet rakt på backen. Saken skulle tas upp i High Court i London i oktober, men efter att NRK, , och nederländska Volkskrant konfronterade Trafigura med avslöjande e-post så har Trafigura vänt även om man fortfarande hävdar att giftet inte orsakat skadorna.

Norska myndigheter har efter att dokumentären sändes i norsk TV 19/6 2008 startat en arbetsgrupp som ska utreda hur man kan undvika att fartyg transporterar giftolja till norska hamnar framöver utan tillstånd. Men enligt TV-journalisten på NRK så har ännu inget hänt. Fortfarande tas inga prov av norska myndigheter. Enligt dokumentären gäller detta förövrigt för alla de skandinaviska ländernas myndigheter, det vill säga även Sverige, som flera av dessa giftskepp passerat på väg till estnisk hamn.

Den norska dokumentären "Mitt skip er lastet med..." har visats även i svensk TV på Uppdrag granskning 8/10 2008. Den finns inte på Youtube, men väl på NRKs hemsida på norska och är väl värd att se tycker vi på Klotet.