1 av 2
2 av 2

Nyttotrend i amerikanska matbanker

En del kommentarer efter Klotets rapportering om matbanker har ifrågasatt om ett system med matbanker i Sverige skulle leda till att de fattigaste i vårt samhälle skulle få hålla till godo med den sämsta maten. I USA, där matbankssystemet är väl etablerat, pågår sedan ett par år en helt annan trend. Den mat som bankerna delar ut till behövande tenderar att bli allt nyttigare. Om överflödet från livsmedelsindustrin förr om åren ofta bestod av godis och snabbmat, har det nu allt oftare kommit att handla om frukt och grönt. Det skriver Douglas McGray i ett inlägg på The New York Times blog förra veckan, och som Sven Cahling tipsade oss om.

"Det ser inte ut som mat för behövande. Det ser ut som en grönsaksmarknad"

"Det här skiftet mot mer nyttig mat handlar till en del om problemet med fetmaepidemin bland fattiga. Men det är också en nödvändighet eftersom matindustrin blivit effektivare, och lyckats minska sitt vanliga överflöd av konservburkar och färdigmat. Mängden färsk mat ökar vilket kan bli fördelaktigt roll för matbankerna"

En lång intressant artikel som kanske kan ge litet input till fortsatta diskussioner om huruvida svenska matbanker vore en bra idé, eller inte. Tack Sven!

                                                                                                                                     

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".