1 av 2
2009 års ekonomipristagare, Elinor Ostrom
2 av 2

Samarbete bäst för miljön enligt årets ekonomipristagare Elinor Ostrom

Årets ekonomipris till Alfred Nobels minne tilldelades igår den amerikanska statsvetaren och ekonomen Elinor Ostrom. Hon får priset tillsammans med sin kollega Oliver E. Williamson för sina analyser av ekonomisk organisering. Elinor Ostrom har framförallt studerat hur människor över hela världen gjort för att kunna förvalta gemensamma naturresurser. Och hennes slutsats är att vi faktiskt är ganska bra på att sätta oss ner och tillsammans komma överens om hur vi ska skydda och fördela knapphändiga naturresurser mellan oss.

                                                                                        

Hon hittar exempel i spanska byar där man sett till att alla fått konstbevattning,bland schweiziska alpbönder och turkiska fiskare.

- Det här är den bästa forskning vi har för den inger faktiskt hopp om framtiden, säger en glad professor i miljöhistoria, Sverker Sörlin i ett intressant samtal om Ostroms arbete i Studio Ett igår.

"Man kan tänka på den klimatförhandling som nu pågår. Vad det handlar om är inte bara att minska utsläpp utan det handlar också om att de utsläpp som trots allt ska få förekomma - och måste förekomma - vem ska få göra dessa? Då visar hennes forskning att man måste sätta sig ner tillsammans och komma överens . Det är vad fiskare och bönder har gjort. När de kommer in i en kris och börjar ligga i luven på varandra för att de kämpar om en knapp resurs så inser de att det kan vara en fördel att agera gemensamt. Och jag tycker att den globala utvecklingen just nu visar såna inslag."

 

                                                                                                                                     

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".