Bananas!*


Nu har jag äntligen varit och sett den omdiskuterade filmen . Det var en intressant inblick i svårigheterna i att få multinationella företagsjättar att ta ansvar för sina arbetare i tredje världen. I rättssalen satt nicaraguanska arbetare öga mot öga med en av de högsta cheferna på mäktiga fruktbolaget Dole. Mellan dem två skärpta advokater och en jury som skulle avgöra om arbetarna hade rätt till skadestånd eller ej.

Arbetarna blev på bananplantagen utsatta för bekämpningsmedlet DBCP som kan orsaka sterilitet. Ämnet förbjöds i USA och Västeuropa 1977 men Dole fortsatte att använda det på sina plantage i Nicaragua även efter det.

Dole döms att betala cirka 20 miljoner kronor i skadestånd till 6 av de 12 nicaraguanska bananarbetarna som åtalet gällde. Men det finns ytterligare tiotusentals fruktarbetare i flera olika länder som hävdar att de blivit sterila av Doles användning av det farliga bekämpningsmedlet. Vad som kommer att hända med alla dessa förblir osagt i filmen men två rättegångar med liknande fall som drogs igång efter att filmskaparen Fredrik Gerttens kameror stängts av, har stoppats då domaren ansett att bevisen har manipulerats.

Idag är det tusentals nya bekämpningsmedel ute på marknaden. Och frågan är om kontrollerna och lagstiftningen hinner med eller om vi om tjugo år kommer att se liknande förödande konsekvenser av ämnen som vi idag tror är ofarliga. Vad tror du?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".