1 av 4
2 av 4
3 av 4
Statssekreterare Ola Alterå. Foto: Pawel Flato
4 av 4
Lennart Söder, KTH. Foto: Jann Lipka

Fortsatt olönsamt att göra egen el

Regeringens nya på hur det ska bli mer lönsamt för hushåll att göra sin egen el med hjälp av solceller eller vindsnurror får nu kritik. Det är regeringens egen enmansutredare, professor Lennart Söder vid Kungliga tekniska högskolan, som anser att de nya lagen inte gör det tillräckligt lönsamt för folk att börja sälja överskottsel till nätet.

– Det kommer absolut inte att bli så mycket som vi hoppades på efter den som jag la fram för drygt 1,5 år sen. Då trodde vi att det här nog skulle öka på ganska mycket, men så ser det inte ut nu för man har inte lagt något förslag på det här med nettodebitering som vi såg som en väldigt viktig fråga, säger Lennart Söder.

Elutredaren professor Lennart Söder liksom branchorganisationen Svensk Energi anser att lagen borde krävt nettodebitering för att det verkligen ska löna sig att sätta upp solceller på taket eller en vindsnurra på bakgården som ibland ger så mycket ström att man kan leverera ett överskott till elnätet under delar av året. På så sätt skulle ett hushåll få kvitta den el man skickar ut till nätet, för 50 öre kilowattimmen, mot den el man köper tillbaka som inklusive skatter och avgifter kostar 1 krona och 30 öre. Först då blir överskottselen värd lika mycket som det kostar att köpa ström under solfattiga och blåsfria dagar.

Men Ola Alterå, som är statssekreterare på näringsdepartementet han tror att det nya lagförslaget kommer att göra fler intresserade av att producera sin egen el utan kvittning:
– Om man ska kunna kvitta inmatningen så bygger det ju på att man kringgår alla elskatter och allt annat som alla elkonsumenter annars betalar för. Vi tror att vi lägger viktiga förslag som kommer att göra det betydligt mer lönsamt för hushåll och småanvändare att också leverera in el på nätet. Men framtiden får utvisa om det är tillräckligt eller om det kommer att vara motiverat också med andra åtgärder framöver, säger Ola Alterå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".