1 av 2
2 av 2
Foto: Malin Olofsson

18 ton kol till Reinfeldt

Det märks att det börjar hetta till inför klimatmötet i Köpenhamn. Tonen har skärpts i politikernas uttalande, näringslivet bjuder in till miljömässor och miljöorganisationernas kampanjer börjar synas. Det här är vad som mötte mig på vägen till jobbet imorse när jag cyklade förbi Rosenbad.

Greenpeace hade dumpat 18 ton brunkol utanför ingången som en protest mot att Reinfeldt och regeringen låter fortsätta med sina kolkraftverk runt om i Europa. Enligt aktivisterna på plats så motsvarar de 18 tonnen kol lika mycket som Vattenfall förbränner var tjugonde sekund i kraftverket i tyska Jänschwalde.

I Klotet kommer du om bara några veckor för höra Vattenfalls vd Lars G Josefsson berätta om hur han ser på sitt företags verksamhet och vad han tycker om ett nytt klimatavtal om minskade utsläpp. Han är en av personerna som skildras i vår miniserie "På väg till Köpenhamn". Där kommer du också kunna höra en forskare, en indisk/australiensisk aktivist och en klimatförhandlare. Alla har de just nu fullt upp med förberedelserna inför mötet i december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".