Tusentals tyska minikraftverk samarbetar som firrar i ett sillstim

I Tyskland kan tusentals minikraftverk i småhuskällare komma att ersätta kärnkraft och kolkraft. Det är i alla fall den vision som en av dom mindre tyska elproducenterna,, har när de startat sitt jätteprojekt. Och intresset är stort bland konsumenterna.

-De har ställt hit en fungerande anläggning, säjer Rainer Sothman i Kiel, och visar för ett TV-team hur det ser ut i hans källare. Minikraftverket är en kub, ungefär 1.60 i fyrkant. En motor, driven av naturgas, ger värme och varmvatten i huset. Samtidigt producerar den el genom en generator. Elen levereras till elnätet:

-Jag betalar bara för värmen. Ingen investering. Och några tekniska problem behöver jag inte bry mej om, berättar Rainer Sothman.

Gång på har han fått peka för journalister de senaste veckorna. Eluppstickaren Lichtblick i Hamburg, som driver projektet har fått mycket gratiskreklam i tyska medier. Och som en följd av det, tusentals intresseanmälningar. Intresset är så stort att Volkswagen, som tillverkar gasmotorerna, har fått svårt att klara leveranserna.

Chefen för Lichtblick Christian Friege, liknar sitt projekt vid ett sillstim:

-Vi bygger inte ett stort kraftverk, utan många små, och dom samverkar som om dom vore en stor enhet, säjer Friege.

Sillarna i stimmet är dom enskilda minikraftverken i de många källarna. Om något år hoppas Friege och Lichtblick att det finns 100 000 såna runt om i tyska hus. Det kommer då att motsvara så mycket som två stora reaktorer i atom- eller kolkraftverk.

Minikraftverken fungerar alltså som värmekraftverk, men i mindre skala och med högre verkningsgrad. Värmen från gasmotorn går till husets uppvärmning, via varmvattentankar. Det blir nästan inga energiförluster, eftersom inga transporter krävs.

Och elen från dom många gasmotorerna ska styras ut på nätet, när den behövs. Det är inte husägaren som sköter den saken. Utan alla källarkraftverken är hoplänkade i ett gemensamt datastyrt system. Med bara någon minuts varsel kan dom tusentals små kraftverken tillföra stora mängder ny el i nätet. Det gör också att den här elen blir lämplig som baskraft.

Tyskland har hunnit långt när det gäller el från förnybara energikällor som vind och sol. Men det måste finnas baskraft i näten också när det är vindstilla och mulet. Än så länge är det dom stora verken drivna av uran eller olja gas eller kol som står för den. Men här kan minikraftverk ta över baskraftproduktion i framtiden, hoppas entusiasterna.

Också tyska forskare gör försiktigt tummen upp för minikraftverken. Värt att pröva, sa till exempel ordföranden i tyska fysikaliska sällskapet, professor Gerd Litfin när jag frågade honom:

-Men minikraftverken löser inte problemen med koldioxidutsläppen, säjer Gerd Litfin också.

Nej, gasmotorerna i källarkraftverken drivs med naturgas. Och förbränningen alstrar koldioxid. Visserligen avsevärt mindre än när man eldar med olja eller kol. Men ändå besvärande för ett företag som Lichtblick som markandsför sej som grönt. I reklamen heter det också att i framtiden ska dom här minikraftverken drivas med biogas, som är koldioxidneutral.

En annan forskare, Ernst August Wehrmann vid det tekniska universitetet i Clausthal kallar ändå minikraftverken för en framtidsmodell, där energin används bättre och där koldioxidnivån faktiskt är lägre.

                                                                                                                      Per Eurenius

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista