Svensk vattenrening testas i Kenya

För ett år sedan vann den svenska uppfinnaren och konstnären Petra Wadström Skapapriset och 400 000 kronor för sin bärbara vattenrenare som framförallt är tänkt att användas i u-länder.

Nu har Solvatten testats i Nepal och Kenya med stöd av Vinnova. Petra Wadström kom nyss till baka från en resa till Bungoma distric i västra Kenya där Solvatten används av ett fyrtiotal familjer. Och resultaten hittills har enligt tillverkarna själva varit över för väntan.

I västra i Kenya är det regnperiod just nu och ingen vattenbrist. Däremot är i stort sett allt vatten förorenat. Och för att minska risken att insjukna i tyfus, kolera och diarrésjukdomar kokas allt vatten över öppen eld. En stor del av kvinnornas hushållsarbete går ut på att skaffa ved eller kol för att rena vattnet.

Solvattendunken ser ut som en vanlig platt bensindunk i svart plast, som man fyller med vatten och sedan viker upp som en bok i två delar och lägger ut i solen. De uppvikta dunksidorna är täckta med transparant plast som släpper igenom solens ultravioletta strålar. Metoden att använda konstgjord uv-strålning för att slå sönder DNA:t i mikroorganismer som kan finnas i vatten, används tex i reningsverk.

Men Solvatten kombinerar alltså solens egen uv-strålning med värmen som alstras i den svarta dunken och ett filter som renar bort den största smutsen och på det här enkla sättet kan man få rent vatten på 2-6 timmar. Detta visas sen genom en indikator, en liten gubbe, som är röd så länge vattnet är smutsigt, men slår om till grönt när reningsprocessen är färdig.

Att metoden fungerar det visste man redan, den har redan testats av bla Svenska Miljöinstitutet IVL och laboratorier i Nepal och Tanzania. Det Petra ville studera i Kenya var framförallt om de som ska använda reningsmetoden tycker om och litar på produkten. Att vattnet verkligen är rent trots att det bara värms till drygt 65 grader och kanske fortfarande ser litet grumligt ut. 

De tester som nu görs i Kenya har överraskat eftersom de visar att dunkarna kan ge rent vatten fler gånger per dag än man tidigare trott och användas till fler saker än uppfinnaren Petra Wadström tänkt ut själv, som att förvärma vatten inför matlagning till exempel. 

Petra, solvattenteamet och medarbetarna i Vi-skogen som driver projektet vidare på plats är förväntansfulla. Nu återstår att räkna på hur mycket ved försöksfamiljerna sparar. Det verkar också bli mer än man tidigare trott. Enligt The World Future Council använder 80 % av afrikas invånare ved eller kol som främsta energikälla, och spenderar 70 % av hushållets inkomster på att skaffa denna energiform. En minskning av vedanvändningen skulle alltså kunna få mycket positiva effekter på såväl hushållens ekonomi som i kampen för att hejda skogsavverkning, jorderosion och minska koldioxidutsläppen.

( Rättelse: i ett tidigare inslag sades att IVL har utvärderat och "godkänt" solvatten. Det stämmer inte. IVL har ingen "godkännandeprocedur "att hänvisa till, skriver IVLs Johan Strandberg i ett mail till Klotet.  Vi har testat metoden i labskala och vi har inte funnit någon anledning att tro att den inte fungerar, skriver Johan Strandberg. )

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista