Ny serie - på väg till Köpenhamn

Klotet startar idag en ny serie "På väg till Köpenhamn" där vi under fyra veckor inför det stora klimattoppmötet ska möta en klimatförhandlare, en klimatforskare, en VD och en miljökämpe med rötter i tredje världen. Först ut är Agnes von Gersdorff, Sveriges biträdande chefsförhandlare i klimatfrågor som nu förbereder sig inför maratonförhandlingarna med start 7/12.
--  Jag lever på Cappuccino. Jag har lärt mig att det är en dryck som munkarna hade under fastan och jag lider inte så mycket av att inte äta. Men om det blir mycket sömnbrist så blir det svårt, fast då finns ju kaffe att tillgå, säger Agnes von Gersdorff.

Det är planeringsmöte på miljödepartementet i centrala Stockholm med förhandlingsteamet som ska åka till Barcelona, Agnes von Gersdorff är klädd i strikt svart jumper och svarta byxor och en elegant lila pashminasjal som delvis döljer att hon är höggravid.
På sätt och vis är cirkeln sluten när Agnes von Gersdorff nu är med och leder klimatförhandlingarna. Själv följde hon med sin mamma som var tolk på flera stora FN-möten om fred, och hennes pappa var meteorolog. Men Agnes följer inte med till Barcelona. Med barn i magen får hon inte längre flyga. Till Köpenhamn däremot går det snabbt att åka tåg, så dit ska hon. Tillsammans med Anders Turesson representerar Agnes von Gersdorff en halv miljard européer i klimatförhandlingarna eftersom Sverige just nu är ordförande land i EU.

Hon har varit med och sopat banan för ministrarna sen klimatmötet i Montreal 2005. Agnes och hennes kollegor är Andreas Carlgrens ögon och öron och hon sms:ar miljöministern så fort något händer i förhandlingarna tills han tar över jobbet under slutspurten. Agnes vet vad som väntar i Köpenhamn. 12 dar av i det närmast dygnet runt arbete, där det blir svårt att hinna äta eller sova ordentligt, och oerhört mycket står på spel. Enligt FN:s klimatpanel måste I-världen minska koldioxidutsläppen med mellan 25 och 40 procent det närmaste decenniet, om vi ska kunna stanna den globala uppvärmningen vid 2 grader. Och redan den temperaturökningen innebär att vissa östater helt kommer att översvämmas.

När jag ringde henne för några veckor sen, under ett förhandlingsmöte i Bangkok, så sa hon att det inte gick särskilt bra. Att vi är på väg mot en tregraders värld som hon beskriver så här:
-- Vad jag förstår så passerar vi efter två grader sådana tröskelnivåer att det blir extrem torka på sina håll och extrema vädersituationer. Markerna i Sibirien börjar smälta med en massa metanavgång och det blir en galopperande växthuseffekt som vi kan tappa kontrollen över fullständigt, svarar Agnes von Gersdorff.
– Vad tänker du om det? undrar jag.
– Att det kommer att accentuera de stora skillnader vi redan har på den här planeten i livsvillkor, det kommer att bli outhärdligt. Redan idag finns 50 miljoner klimatflyktingar och när det blir brist på odlingsbar mark och vatten så blir det krig, tror Agnes.
-- Är det den världen ditt ofödda barn ska växa upp i?
--  Jag vill att han ska ha en framtid med goda livsförutsättningar. Jag har en kollega som är meteorolog som passerat pensionsåldern och han brukar säga att han är glad att han inte är i livet när klimatförändringarna som vi redan genererat, men som genom olika fördröjningar inte slagit igenom ännu, att han slipper uppleva dem. Så det är klart att när vi pratar om framtida generationer i förhandlingarna så kan jag väl känna ett extra stort ansvar, säger Agnes. 

Men Agnes von Gersdorff tror ändå på politik som det möjligas konst och hon har sett med egna ögon att ett fruktat nederlag plötsligt kan vändas till ett genombrott. Som i klimatmötet på Bali som ledde fram till att ett nytt avtal som tar vid när Kyotoavtalet slutar 2012 ska förhandlas fram i Köpenhamn. Hon påminner också om saker som upplevts som politiskt omöjligt, som murens fall, som faktiskt inträffat.

För Agnes von Gersdorff gäller det i Köpenhamn att förhandla bort så många knäckfrågor som möjligt innan ministrarna tar över. Hon måste hantera delegater som pratar i det oändliga, eller gör aggressiva utspel för att kunna visa handlingskraft när de kommer hem. Hon måste försöka göra kompromisser i pauserna, som sen kanske inte hålls när det väl kommer till kritan inne i förhandlingsrummen. Det gäller regnskogsskövling och u-landsfinansiering, global utsläppshandel och exakta siffror på hur mycket de olika länderna är beredda att minska sina klimatutsläpp de närmaste åren. Alla 192 länderna har vetorätt, och EU:s position, som Agnes von Gersdorff ska försvara, är att Europa tar på sig 30 procentiga minskningar till år 2020, om det blir ett kraftfullt avtal, annars bara 20 procent.
--  Skräckscenariot är ett dåligt avtal som gäller under lång tid. Då är det ju bättre att vi förhandlar ett tag till, säger Agnes von Gersdorff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista