Elever gräver i datoråtervinning

Sex elever på  i Vänersborg har försökt ta reda på vad som händer med en dator när den skall återvinnas, en uppgift som visdade sig vara svårare än man skulle kunna tro. Klotet besökte skolan och följde elevernas arbete.

Eleverna går tredje året på det naturvetenskapliga programmet på Fridagymnasiet. I kursen miljökunskap valde de att studera hur återvinningen av datorer går till. Klotet har följt elevernas arbete på plats. Meningen är att vi sen skall gå vidare och syna problematiken med elskrot från bland annat datorer. Ett problem som visade sig betydligt mer komplext och komplicerat än vi tidigare trott.

Eleverna på Fridagymnasiet var väldigt framåt och försökte hela tiden komma vidare i sina efterforskningar. Men eftersom varje del i en dator forslas runt och hamnar på olika platser är det mycket svårt att följa alla led i kedjan.

Ett av problemen är att det läcker någonstans på vägen, alltså elektronik som skall återvinnas försvinner ut ur EU och transporteras till länder där man inte tar hand om det på ett för miljön acceptabelt sätt. Inte ens myndigheterna vet varifrån produkterna försvinner, är det genom stöldee vid återvinningsstationer etc. eller i det system som finns för att ta hand om avfallet?

Följ eleverna arbete och Klotets uppföljning i nästa veckas program, den 11 november.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista