1 av 2
Vindkraftsparken El Marquesado utanför Granada
2 av 2

Spansk vindkraft slår nya rekord - gav mer än hälften av landets el

Spanien tillhör de länder i Europa som sedan slutet av nittiotalet satsar stort på vindkraft. I går natt mellan kl 03.20 och 08.40 slogs ett nytt rekord när kraftverken för första gången producerade mer än hälften av landets elektricitet, det skriveridag. Den direkta anledningen var ett oväder i helgen med starka stormvindar som drev på turbinerna.

- Det är en milstolpe som vi är stolta över. Inget annat land av samma storlek har kommit upp i en så hög andel förnyelsebar el hittills, kommenterade Luis Atienza, chef för spanskaigår.

Vindkraftens potential verkar slå även de mest luttrade med häpnad. Kl 14.30 igår uppnåddes en total produktion på 11.546 megawatt från de spanska vindkraftverken, vilket motsvarar hela 11 kärnkraftsreaktorer.

José Donose, ordförande i vindkraftens branschorganisation påminner om hur det så sent som 2004 förutspåddes att "elsystemet inte kunde hantera mer än 14% vind i taget" utan att kollapsa och orsaka stora elavbrott.

 "För många år sedan kunde ingen ha förutsett dessa siffror, men nu tror vi att vi kan fortsätta att växa och expandera från nuvarande 17.000 megawatt till 40.000 år 2020. Miljön kommer att tacka oss och vi kommer att minska importen av fossila bränslen"

Det faktum att produktionstoppen inträffade under en helg, då samhällets efterfrågan på el är som minst, och att detta ändå inte skapade några större problem, ser vindkraftsorganisationen som uppmuntrande.

Förra året, när en liknande situation rådde under november månad, fick en tredjedel av vindkraftverken stängas av. Men i år klarade systemet av att fördela överskottet genom att istället spara på vattenkraften och öka den spanska exporten av el till utlandet.

Hittills i november har vinden varit den största producenten i det spanska elsystemet, med 913.251 gigawattimmar, före naturgas som står för 907.894 och kärnkraftens 593.553, enligt Asociación Empresarial Eólica

Nätbolaget Red Electrica hade uppskattat  att vinden under 2009 skulle stå för  13% av den totala spanska elproduktionen, vattenkraften för mellan 9% och 10% och solen för 2,5%.

Enligt det spanska miljöministeriet, fick vindkraftsindustrin under 2007 991 miljoner euro i bidrag och sparade 1.000 miljoner fossila bränslen och 360 miljoner köp av CO2 utsläppsrätter.

                                                                                                                                     

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".