1 av 2
2 av 2

"Viktigaste mötet mänskligheten sett"

I veckans avsnitt av vår serie "På väg till Köpenhamn" handlar det om en av alla de tusentals klimataktivister som kommer att resa till Köpenhamn för att manifestera sitt engagemang och för att sätta press på politikerna att fatta de beslut som krävs för att utsläppen ska minska.

Deepa Gupta är 21 år gammal och pluggar just nu ekonomi i Australien, men det är i Indien där hon har sina rötter som hon är engagerad i klimatfrågan genom organisationen Indian Youth Climate Network. Det är som representant för den organisationen som hon kommer att åka till klimatmötet i Köpenhamn.

– Det är förmodligen ett av de viktigaste mötena som mänskligheten någonsin sett, säger hon.

– Men hur det kommer att gå i Köpenhamn och vad världens makthavare verkligen kommer att enas om, det är väldigt osäkert. En del av mig är beredd på det värsta men jag hoppas på det bästa, säger Deepa Gupta.

Jag frågar vad den bästa utgången ur mötet skulle vara enligt henne. Hon svarar att det är om Obama, oavsett vad den amerikanska opinionen och senaten säger, tar ett mycket tydligare ledarskap och verkligen kampanjar för klimatfrågan. Lägger fram bra förslag på hur mycket USA kan betala till utvecklingsländernas anpassning och omställning. Det skulle sätta press på alla länder att dra sitt strå till stacken.

När det gäller vilket scenarium som skulle vara det värsta på klimatmötet i Köpenhamn, så är det enligt henne, att de rika länderna inte kommer med några besked. Sydafrika och Indien backar ur och allt skjuts upp på framtiden.

– Ett sånt scenarium skulle vara riktigt illa eftersom det är bråttom att minska utsläppen för att inte nå vissa tröskeleffekter som gör att effekterna av utsläppen blir ännu värre, säger Deepa Gupta.

I sin vardag i Sidney så stör sig Deepa Gupta ofta på hur energislösigt samhället är.

– Till exempel är det väldigt svårt att köpa mat som inte är förpackad. I Indien är det helt annorlunda när du köper mat på gatan. Där är maten inte förpackad alls eller så är det i löv eller i en återanvänd tidning, säger hon.

En annan sak som stör henne är att städerna i Australien är så utspridda.

– Ställena där folk studerar eller arbetar ligger ofta långt från där människorna bor vilket innebär att man måste transportera sig långt. I indien är allt mycket mer kompakt, säger hon.

Deepa kommer att åka till klimatmötet i Köpenhamn tillsammans med några andra representanter från Indian Youth Climate Network. Väl på plats kommer hon att delta på gemensamma seminarier och lekfulla manifestationer med andra unga klimatengagerade från hela världen. Hon kommer också att försöka få prata med en del av förhandlarna.

– Det behöver inte vara så att man pratar med dem på formella möten, utan det är lättare när de tar paus eller äter lunch, säger hon.

Deepa Gupta tycker att ungdomsorganisationerna har gjort ett bra jobb när det gäller att få förhandlarna att förstå att de unga kan vara bra input som dessutom ger dem ett leende på läpparna.

– Fast det är klart alla kanske inte gillar oss, men många gör faktiskt det. Det är lite som att gå fram till vem som helst. Man ler, presenterar sig och så pratar man om det man vill prata om. De svarar oftast artigt, säger Deepa Gupta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".