Klotet på plats för att rapportera om framgångar och bakslag i Köpenhamn

Så har Klotets redaktion anslutit till ekots kollegor redan på plats i Köpenhamn. Själv fick jag madrassplats i delad lägenhet med ekots tekniker Petter Ingman och Hanna Birath, webbreporter på nyheterna som skriver på.

Pratade nyss med en trött men nöjd Malin Olofsson som " jobbar så att det brinner under fötterna".

Förhandlingarna om, som pågått under första veckan, har gått fortare än förväntat ochgjort framgångar. Jag nådde nyss Madelene Ostwald, som var med oss i förra veckans program, nu på plats i det stora Bella Center och hon lät positiv:

- När jag  lyssnade på Yvo de Boer igår så beskrev han just REDD som en av framgångssagorna än så länge i Köpenhamn.

Madelene hade precis sprungit på en av de svenska delegaterna och fått veta att förhandlarna lyckats krympa den ursprungliga 8 sidor långa texten till 3- som delegationerna kommer att få att ta ställning till i eftermiddag. Bara det ses som ett rejält framsteg.

Men fortfarande är det, enligt Madelene Ostwald en hel del diskussioner kring hur övervakningen av skogen och bevaringsprojekten skall gå till

- skall det vara de enskilda nationernas ansvar eller skall det göras i någon sorts gemensam projektform?

Inte heller finansieringsfrågan är löst- och det är ju ingen liten detalj. Vi följer förhandlingarna och rapporterar vad vi får reda på under eftermiddagen.

Även kring frågan om tekniköverföring från väst till u-länderna har det gjorts framgångar.

Men just nu går det rykten om att hela den afrikanska delegationen skulle vara på väg att lämna förhandlingarna i protest mot att i-länderna inte vill ställa upp på en fortsättning på Kyotoavtalet! Ekots Ingrid gustafsson rapporterar att .

Spänningen stiger alltså och förhoppningsvis har köerna kring Bella Center minskat såpass att vi kan hämta våra ackrediteringar nu efter lunch. Hittills har det varit alldeles för sjukt långa köer för att ens vilja försöka.