1 av 3
2 av 3
3 av 3
Naturskyddsföreningens Svante Axelsson när han precis kommit in i värmen efter nio timmars köande

Tio timmar kö utan att komma in på COP 15

Så länge fick många vänta i kylan utanför Bella Center, utan mat och möjlighet till toalettbesök, och tusentals kom övehuvudtaget inte in. Enligt Johan Rockström chef för Stockholm Environment Institute blev tex vattenpristagaren Sunita Narain, en av Indiens tyngsta miljödebattörer,  inte insläppt efter en hel dags frysande.

- Det här bäddar inte för ett bra förhandlingsklimat mellan syd och nord, säger Johan Rockström.

Och förhandlingsklimatet är redan anspänt, minst sagt, eftersom förhandlingarna fick avbrytas under flera timmar efter dagens protest från G77 länderna mot vad de menar är en alltför ensidig fokusering av den danska ordföranden Connie Hedegaard på att överge Kyotoprotkollet och istället

Många tunga forskningsinstut har också fått sända hem större delen av sina delegationer eftersom arrangörerna av COP 15 registrerat 45 000 deltagare - trots att de bara får släppa in 15 000. Själva behövde vi bara köa en timme, men på andra sidan Bella Center stod tex SNFs Svante Axelsson från klockan halv åtta på morgonen och såg ut såhär när han väl kom in i värmen klockan halv fem.

-Jag sa att jag måste till ett möte med miljöminister Andreas Carlgren och då kom jag in till slut, berättar han för Klotet.       

                                                                                                                                                                                                                                      

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista