"Ett danskt misslyckande-men kanske ett nödvändigt sammanbrott? "

Så kommenterar Björn-Ola Linnér, föreståndare för Centrum för Klimatpolitisk Forskning och en av våra gäster i gårdagens sändning nyheten att Lars Løkke Rasmussen att presentera ett samlat utkast till klimatavtal för de inflygna världsledarna att underteckna.

Jag nådde Björn-Ola Linnér på telefon strax efter att Rasmussen talat på en presskonferens och han sa då att det är svårt att värdera vad som händer just nu men att det inte ser bra ut.

- Det ser väl ut som att det inte blir något stort, färdigt ramverk härifrån att arbeta vidare från, utan att vi snarare går mot någon sorts politisk deklaration. Och kommer vi inte längre skulle det naturligtvis vara ett stort misslyckande för danskarna!

Björn-Ola Linnér tror nu att det blir svårt att hinna få fram ett ramavtal att underteckna ens om ett halvår i Bonn, utan förutspår att processen kommer att dra ut på tiden till COP16 mötet i Mexico om ett år. Men han vill ändå inte räkna ut möjligheterna att få till ett bra klimatavtal tillslut.

- Detta kanske var nödvändigt! Det kan vara bättre att tydliggöra var konflikterna finns och reda ut dem, istället för att baka in dem i ett nytt avtal, som då inte skulle bli hållbart. 

Samtidigt gör nu världsledarna vackra deklarationer och delar ut ekonomiska löften på olika håll i det stora Bella Center. Man kan ju onekligen undra om den ena handen vet vad den andra gör? Och Björn-Ola Linnér menar att man inte kan utesluta att sammanbrottet också är en kalkylerad del av förhandlingsspelet.

- Det är ju ledarna som kan ta de tuffa avgörande besluten, det ska man komma ihåg. På ett och ett halvt dygn i poltikens värld kan vad som helst hända.

Kommer någon att vilja sova det närmaste dygnet? Inte jag.                                                 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista