1 av 4
2 av 4
3 av 4
Lars Erlandsson, Klotets webbinspiratör och "barnmorska"
4 av 4
Klotets redaktion våren 2009 Foto: Carina Bergholm Sundén

Klotet firar 1 år med årskrönika

Det är nu ett år sedan vetenskapsradions miljömagasin Klotet startade. Och det är dags att utvärdera det första året för "radioprogrammet om miljöfrågor som också är en blogg" , som vi presenterat oss. 

Klimatfrågan har varit ett stort ämne under året, då flera nya forskningsrapporter kom som visade att den globala uppvärmningen tycktes gå snabbare än vad FNs klimatpanel IPCC redovisade. Men Klotet  har även berättat om nya försök att minska koldioxidmängden i atmosfären, om nystart för spridningen av avloppsslam på våra åkrar, om landgrabbing, om mat för miljoner som kastas i affärerna före bäst-före-datum.

Tunga internationella nationalekonomer ifrågasatte om BNP är ett vettigt sätt att mäta tillväxt, kanske borde också miljön ha ett pris.

Vi har berättat om koldioxidavskiljning och plöjningsfritt jordbruk. Dessutom hettade det till om det svenska slutförvaret av kärnbränsle verkligen ligger säkert i kopparkapslar mm mm. 

För många blev året ändå mest en uppladdning inför det stora toppmötet om klimat som ägde rum i Köpenhamn i december och som slutade i ett fiasko samtidigt som både den danska huvudstaden och Washington drabbades av vargavintern. En del såg tecken i skyn och undrade om inte debaclet i Köpenhamn i själva verket var början på slutet för klimatfrågan.

- Nej, det tror jag inte, allt tyder på att den här frågan kommer att vara med oss väldigt länge, svarar Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria vid KTH som får just den frågan i programmet.

- Om man ser det i ett längre tidsperspektiv har många, många fler människor blivit varse känslan av att vi delar ett gemensamt öde. Det tror jag också är ett tillskott som klimatfrågan har gett miljöfrågorna, som ju funnits med oss väldigt länge.

I årskrönikan hör du också Lars Erlandsson, webbinspiratör och "Klotets barnmorska" som berättar om hur det var att försöka puffa halvgamla radiojournalister ut i bloggosfären och de speciella omständigheter det innebär för Sveriges Radios journalister att blogga tex.

- Det var en utmaning som jag inte såg från början. Hur förhåller man sig som Public service program neutral i bloggosfären som är så otroligt driven av personliga åsikter ? säger Lars som också ser en stor potential i Klotets arbete med en "öppen redaktion"

- De gånger ni verkligen bjudit in publiken har det blivit väldigt bra. Allt från slam på åkrarna till när en lyssnare kommer med den avgörande informationsbiten i ert gräv om "landgrabbing" och säger : "har ni tittat på Sekab och deras produktion av sockerrör i Tanzania?"

Hör ett längre samtal medoch fyll gärna på hans idéer om hur Klotet skulle kunna utveckla sitt arbetssätt på bloggen och andra sociala medier under 2010. ( Och inge mer av sorten " ni borde ge mer plats åt röster som är skeptiska till den globala uppvärmningen" här nu tack. Det ska handla om arbetsmetod och verktyg.  Gott nytt År! Goda nya föresatser. :-) )

Inom kort kommer här också en lång version av intervjun med Sverker Sörlin.

(Årskrönikan innehåller förstås bara ett minimalt axplock av allt vi tagit upp. Ett utmärkt sätt att få en översyn för den intresserade är också att bläddra i månadslänkarna här till höger på bloggen.)

                                                                                                                                      

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".