1 av 2
Johan Bergendorff drar igång 2010 års första sändning
2 av 2

Tack för drömstart på Klotets nya säsong! Vill du chatta om köttfri dag?

Så är första arbetsveckan på det nya året strax slut. Och vilken drömstart vi fått med massor av tips som ramlat in via mail och Facebook, inte minst. Tack alla! Det känns onekligen inspirerande att ta tag i en ny säsong på det sättet.

Regeringens agerande i vargjakten, förutsättningarna för REDD, produktion av palmolja, biologiska mångfaldsåret, satsningar på biltrafik kontra cykling är några av de ämnen som tex diskuterats på Facebook.

Och redan i nästa program har vi ett reportage från Peru där kampen om regnskogen hårdnar.

Vi har besökt Bagua i Peru för att se vad som hänt sedan i våras då 34 personer dödades och hundratals skadades under demonstationer mot att multinationella bolag skulle få fritt tillträde till regnskogen.

Dessutom berättar vi om ett belgiskt försök med en köttfri dag per vecka.

När staden Gent i Belgien arbetar på att bli klimatneutral är nämligen en viktig del i strategin att få invånarna att äta mindre kött. Vi har besökt personalresturangen i stadshuset där torsdag = grönsaksdag.

Eventuellt följer vi upp med en chatt efter programmet om detta med att äta vegetariskt för miljöns skull.

Att det är bra både för människors hälsa och för att minska koldioxidutsläppen, har forskare visat. Men hur många är egentligen intresserade av och beredda till en sådan livsstilsförändring?

Vad tror du?                                                                                                                     

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".