Hans Rosling - "Indien och Kina kan bli våra bästa klimatparters"

har blivit en svensk världskändis på nätet tack vare sin förmåga att presentera torr statistik om olika aspekter av hållbar utveckling med smittande entusiasm och effektiv pedagogik. 

Här kommer en ny favorit om Indiens och Kinas utveckling från mitten av 1800-talet fram till ett mycket exakt datum då Asien, enligt Rosling, slutligen kommer att ha hunnit ikapp och börjar gå om USA. Inte så svårt att förstå varför han tycker att länderna borde bli "våra bästa partners i världens klimatarbete".

Det var när Rosling som ung student på 1970-talet studerade i Indien som han för första gången insåg vilken oerhörd kapacitet Indien och Kina har att än en gång bli världens dominerande ekonomiska centra. " Hemma i Sverige hade jag alltid varit en toppstudent, i Indien var jag bland de sämre eleverna. När vi svenska studenter läst igenom vår kursbok en gång gick vi ut och festade, indiska studenter läste samma bok två, tre och fyra gånger. De pluggade mer och blev helt enkelt bättre än vi." berättar han och river ner de första skrattsalvorna i den här föreläsningen påIndia.

Hans Roslings egen stiftelsehar som mål att stödja och verka för uppnåelsen av FNs mål om en hållbar global utveckling, genom att använda tillgänglig statistik om sociala, och ekonomiska och miljömässiga faktorer på lokal, nationell och global nivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista