1 av 2
Borneos orangutanger är en av alla arter som hotas av regnskogsskövling pga oljepalmsplantager.
2 av 2

REDD räddar inte regnskogen

Kampen om världens kvarvarande regnskogar hårdnar nu i takt med att priset på biobränslen går upp. Och enligt en studie av miljöekonomen Martin Persson vid Göteborgs universitet så räcker inte de koldioxidavgifter på skogsskövling som föreslås inom klimatförhandlingarna. Det blir enligt hans beräkningar mer lönsamt för regnskogssländerna att kalhugga och betala straffavgift för att sen odla biodiesel av palmolja istället.

– Även om man får betala för utsläppen som sker när man hugger ned skogen så kan den här ökande efterfrågan på bioenergi göra att det fortfarande är lönsamt att hugga ned skogen för att odla högavkastande bioenergigrödor som till exempel palmolja, säger Martin Persson.

Han har använt en teoretisk ekonomisk modell av hela jordens energihandelssystem. Tillsammans med professor Christian Azar på Chalmers har han räknat på koldioxidpriser som skulle få den globala uppvärmningen att stanna vid två grader. Regnskogsskövling står enligt de senaste beräkningarna för av den ökande växthuseffekten. Det försvinner regnskog på en yta motsvarande en fjärdedel av Sverige - varje år.

Därför föreslås i klimatförhandlingarna det så kallade REDD-systemet där tropiska länder som stoppar sin skogsavverkning kompenseras ekonomiskt så att träden kan stå kvar och suga upp koldioxid ur luften istället. Men i takt med att olja och kol blir allt dyrare, så stiger också priserna på biobränslen. Och att röja regnskog för att odla oljepalmer till biodiesel kommer enligt beräkningarna då vara mest lönsamt för fattiga länder. Bara om bevarandet av regnskogens ekosystem ger ytterligare extrapengar, tror Martin Persson att REDD kan bli räddningen för världens kvarvarande regnskogar.

– Det jag har kommit fram till är ju inte ett skäl till att inte etablerat ett så kallat REDD-system. För det skulle bara förvärra situationen ytterligare, då skulle det bli ännu mer lönsamt att hugga ned skogen. Men poängen är att det kanske inte räcker. Att man kommer att behöva ytterligare styrmedel för att skydda regnskogarna, anser Martin Persson forskare på enheten för miljöekonomi vid Göteborgs universitet.

Ref: Persson, M & Azar, C. , , Environ. Sci. Technol, 2010, 44 (1), pp 210-215, DOI: 10.1021/es902629x

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".