Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.

Fel i IPCC-rapport om stormskador

1 av 4
2 av 4
Robert Muir-Wood RMS
3 av 4
Roger Pielke. University of Colorado Boulder
4 av 4

Vetenskapsradion har granskat den senaste tidens avslöjanden av fel i FN:s klimatpanels rapport. En kontrovers gäller kopplingen mellan ökande medeltemperaturer och stigande kostnader för väderkatastrofer som stormar och översvämningar. Nu tar upphovsmannen själv avstånd från en tveksam kurva som smugit sig in i rapporten.

– I am the author of that graph, it was made informally and it ended up in annex material to the IPCC-report, and personally I think it should not have been there. Den borde inte alls ha varit med. Så sa upphovsmannen till den omstridda kurvan, Robert Muir-Wood, vid en diskussion på Royal Institution i London nyligen. Diskussionen handlade om ifall det går att koppla ökande kostnader för väderkatastrofer till den pågående globala uppvärmningen.

Sedan 1970-talet har såväl jordens medeltemperatur som kostnaderna för väderkatastrofer stigit. Kurvan som Robert Muir-Wood skapat visar hur de två trenderna följs åt sedan 1970-talet. Men Roger Pielke, en av de forskare som citeras i IPCC-rapporten, menar att grafen ger en direkt missvisande bild av forskningsläget. Kopplingen mellan ökande temperaturer och merkostnader för exempelvis stormskador går helt enkelt inte att fastställa vetenskapligt ännu.
– There is really no ambiguity in the scientific literature, we cannot see that connection yet. Maybe we will in the future, but we cannot yet, säger Roger Pielke.

Problemet är att det är oerhört svårt att veta vad som är orsaken till de allt högre kostnaderna för väderkatastrofer. Det kan bero på fler och större stormar, översvämningar och torkperioder, som i sin tur kan kopplas till den globala uppvärmningen. Men det kan också bero på att människor och dyr infrastruktur i allt större utsträckning finns i väderkänsliga områden.

Roger Pielke är orolig över att felaktigheter som dykt upp i del två av IPCC:s rapport, som handlar om klimatförändringens konsekvenser, nu leder till att panelens hela trovärdighet ifrågasätts. Att människans utsläpp av växthusgaser är ett stort hot är han helt ense med klimatpanelen om. - It looks like there is a systematic error in the impacts section of the IPCC which unfortunately detracts from the credibility of the entire institution, which is very unfortunate, anser Pielke.

Reportar: Ulrika Björkstén, Camilla Widebeck, Marie-Louise Kristola
Klotet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".