Matens pris: Ekots Danel Öhman och Malin Olofsson synar matindustrin. Foto: SR

Hur kan maten vara så billig? Malin Olofsson söker svar i ny serie.

"Aldrig förr har vi konsumerat så mycket mat som nu. Ändå tar den en minskande del av vår hushållskassa. Maten är billig och vi köper bara mer och mer. Vem betalar priset?"

KlotetsMalin Olofsson, som bland mycket annat gjorde ett uppskattat reportage omi höstas, har gått vidare med nya projekt. Nu presenterar hon tillsammans med Ekots Daniel Öhman reportagesseriendär de synar livsmedelsproduktionen och strukturen bakom den billiga maten.

"På 50-talet gav en kossa i genomsnitt 3000 liter mjölk per år – i dag ger en ko 9000 liter. En grissugga kan i dag föda upp dubbelt så många kultingar som för 50 år sedan."

Men priset är högt. Djuren lider och den proteinrika föda de äter är en av de främsta anledningarna till att regnskogen huggs ner. "

I helgen kunde man höra det första programmet av fem och i eftermiddag tarupp frågan om proteingrödor till svenskt djurfoder som odlas med farliga bekämpningsmedel i Brasilien.

På onsdag är Malin med i Klotet och berättar mer om sina intryck från världens största sojaodlare i Brasilien. Kanske vill du passa på och skicka med en fråga?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista