"Matens pris" avslöjar giftdrypande brasiliansk sojaproduktion

Bekämpningsmedel som är förbjudna i EU och Sverige används av brasilianska soyaodlare. Det gäller till exempel det mycket hälsofarliga Paraquat. Brasilianska soyabönor äts av flertalet av de svenska kött och mjölkproducerande djuren i Sverige. Såhär såg det ut när Malin Olofsson och Daniel Öhman besökte en återvinningscentral för bekämpningsmedel i Lucas do Rio Verde i Mato Grosso, Brasilien.

Att fodret som ger upphov till det svenska köttet och den svenska mjölken är odlat med kemikalier som är förbjudna här, hade den största importören Lantmännen ingen aning om, det kunde vi höra i första delen av radioserien Matens pris. LRF-ordförande Lars-Göran Pettersson kände inte heller till detta, sa han i en intervju i P1-morgon i måndags.

Grävande reportern Malin Olofsson blev förvånad över svaren och över det dåliga kunskapsläget, eftersom den brasilianska soyan ges till flesta av kött- och mjölkdjuren på de svenska bondgårdarna.

– O, vad bra att ni belyser detta, säger LRF, säger Malin. Nu säger de att de vill ställa nån slags krav på importörerna.

Tack för att ni tar upp frågan! säger massor med lyssnare som hör av sig till Malin Olofsson och kollegan Daniel Öhman. Och de får goda tips för att kunna gå vidare med granskningen av livsmedelsindustrin.                                                                                                           

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista