Krokodiler föds upp i misär för lyxkonsumtion

För 50 år sen stod många av jordens krokodil- och alligatorarter på gränsen till utrotning på grund av ett extremt jakttryck. Brasilien införde då ett exportförbud för skinn från vilda krokodiler och allt fler länder anslöt sig till stoppet. Lösningen på världens hunger efter lyxläder och exotiskt kött blev istället - krokodilfarmer.

Idag slaktas 1 miljon krokodiler årligen. En majoritet kommer från djur i fångenskap och enligt Internationella naturvårdsunionen IUCN är hälften av jordens krokodil- och alligatorarter inte längre utrotningshotade, mycket tack vare krokodilfarmerna. Men hur har djuren det som ska bli lyxväskor på butikshyllorna?

Vi besökte en kajmanfarm i Caceres i västra brasilien. Djuren hålls i betongkar de sista 6 månaderna av sitt liv innan de slaktas och blir till kött och skinn till väskor och skor som exporteras till Europa och asien. Köttet säljs som ekologisk kajmanstek. Affärerna går bra och företaget har planer på att expandera.  

Vissa av kajmanerna är helt sneda och missbildade. Vår guide plockar upp en och berättar att det beror på att de fått för lite kalk. Då växer skelettet fel.

Kajmanerna börjar sina liv i små dammar

Förutom nermalda ben och köttrester från kor så består den av självdöda caymaner från anläggningen. Fodret är uppskattat berättar företagets representant.

När djuren blir lite större flyttas de till större dammar där runt 5000 kajmaner samsas. Vattnet byts inte ut på hela tiden de är här, minst 6 månader.
Men när djuren hålls på det sättet - dör  många innan de är färdiga för slakt. En del av dem blir som sagt mat till kompisarna andra stoppas upp och blir - souvenirer!

                                       Malin Olofsson och Daniel Öhman

Malin och Daniel fortsätter sin granskande serie här i P1 de kommande veckorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista