Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.
1 av 3
Var hittar man de energisnålaste prylarna?
2 av 3
3 av 3

"Termoenergivågor" i kolnanorör kan bli framtidens superbatterier

En ny sorts kolnanorör, klädda med ett kemiskt bränsle, har visat sig kunna leda ström med svindlande hastigheter. När nanorören "brinner" skapas ett hittills okänt fenomen - en sorts "termokraftvågor" som forskarna ännu inte kan förklara, men som de hoppas kan leda till helt nya sätt att producera energi i framtiden.

Forskarna vid klädde nanorören, som inte större än en miljarddels meter i diameter, med ett kemiskt bränsle som kallas cyclotrimethylene trinitramine ( även kallat cyclonite; hexogen; RDX och ingår i vanlig sprängdeg) Sedan antände de rören med laser eller en elektrisk gnista och filmade den påföljande reaktionen med en höghastighetskamera.

--Det första vi upptäckte var att nanorören kunde leda vidare reaktionen och accelerera den upp till 10 000 gånger, berättar forskningsledaren Michael Strano för. 

De kemikalieklädda nanorören leder nämligen värme mycket bra och upp till hundra gånger snabbare än tex koppar.

Men forskarna gjorde också en annan förvånade upptäckt. Experimentet gav upphov till ett okänt fenomen - en spänning som de inte ännu kan förklara men som fått namnet "thermopower waves" - alltså ungefär termoenergivågor.

Kolnanorören i försöken kan gram, för gram bära upp till 100 gånger så mkt energi som vanliga litium batterier. Det krävs dessutom ytterst litet energi " som i en fingertryckning", enligt Dr Strano, för att sätta igång hela processen som sedan blir självgående.

De mycket små batterierna (som små riskorn eller ännu mindre ) har även andra viktiga egenskaper: till skillnad från standardbatterier, läcker de inte energi med tiden och behöver inga av de giftiga, icke förnyelsebara metaller som finns i många vanliga batterier.

Forskarnas första uppgift blir nu att försöka förstå vad som egentligen sker i de nya nanorören, vars mekaniska och elektriska egenskaper förvånar vetenskapsmän från många olika discipliner.

- Vi har upptäckt något mer än bara en ersättning för batterier, säger Dr Strano. Vad vi vet är det ett helt nytt forskningsområde och det finns många, många frågor att besvara kring dessa vågor - vilka begränsningar de har och vilka användningsområden de skulle kunna ha.Nästa vecka är det dags för det årligen återkommande Energitinget på Stockholmsmässan som samlar tusentals forskare, myndighetspersoner och branchföreträdare. Vi får se om det kommer att talas om de nya superbatterierna där.

Klotet är i alla fall på plats även i år och kommer att gå på jakt efter de bästa spartipsen för alla som inte vill betala mer än nödvändigt på el och värmeräkningen. Bland annat besöker vi Energimyndighetens testlabb på plats bland kylskåp, TV-apparater och luftvärmepumpar och skillnaden i elförbrukning är enorm mellan de bästa och sämsta visar nya tester. Trevlig helg!

                                                       

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".