1 av 4
Dr Rita Colwell
2 av 4
3 av 4
Stockholm Water Prize skulpturen. Foto: SIWI
4 av 4
Mamma med kolerasmittat barn i Bangladesh.

Dr Rita Colwell får Vattenpriset

Idag är det världsvattendagen och då delades  ut, ett pris på 150 000 amerikanska dollar. Det gick till den 76-åriga amerikanska professorn Rita Colwell vid universitetet i Maryland och Johns Hopkins universitetet. Hon får priset för sina banbrytande insatser när det gäller att förebygga kolera. En sjukdom som har ihjäl runt 120 000 människor per år och smittar någonstans mellan tre och fem miljoner människor. Klotet har pratat med pristagaren...

Rita Colwell misstänkte på 60-talet att kolera inte bara sprids från människa till människa, via mat och dricksvatten utan att kolerabakterien kunde överleva genom att lifta med zooplankton och gå i dvala i floder och hav och sen vakna till liv igen och bli smittsam. Man kan säga att Colwell upptäckte kolerabakteriens ekologi och hon har också grundlagt forskningen kring hur infektionssjukdomar påverkas av klimatförändringar bland annat via satellitbilder och IT-analyser. Hon har också varit rådgivare åt många regeringar i fattiga länder när det gäller kolera och har också varit med att ta fram enkla filter som kan rena förorenat dricksvatten från kolerabakterier och andra otäcka sjukdomsalstrare.

– Den största utmaningen är att alla människor får rent dricksvatten. Det har varit för mycket fokus på high tech-lösningar hittills, anser Rita Colwell. De flesta som drabbas av kolera bor i byar landsbyggden. Det finns enkla lösningar som de filter vi prövade i Bangladesh, som bestod av vikt några gånger och som minskade antalet insjuknade med hälften. Men kanske är det för enkelt för att få riktigt genomslag funderar hon.

Rita Colwell anser att för mycket resurser läggs på att bota kolera genom vaccin och behandling av insjuknade istället för prevention så att folk inte blir smittade. Att utrota kolera är inte möjligt, menar hon, för bakterien är för spridd i alla vattendrag. Men vi har ju redan blivit av med sjukdomen i USA och Europa genom rent vatten och sanitet.

Rita Colwell ser fram emot att få ta med sin familj till Stockholm i september då hon ska få motta priset ur Kungens hand och hon funderar nu på vilka forskningsprojekt hon ska donera sina pengar till för att ytterligare bekämpa koleran i världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista