1 av 2
2 av 2

Människan och den asiatiska elefanten konkurrerar om regnskog i Kina

I Kina finns idag bara runt 250 elefanter kvar. Av de 3 elefantarterna på jorden är det den asiatiska elefanten som är mest hotad. I provinsen Yunnan uppstrå konflikter melland de få kvarvarande elefanterna och människor som konkurrerar om samma mark. Lantbrukaren Wu Djong i byn Mengjang ( ej på bild ) har fått sina odlingar söndertrampade av vilda elefanter.

-Ja att det fanns elefanter i trakten- det visste vi, säger Wu Djong. De hade setts. Men ingen visste hur många de kunde röra sig om.

Regnskogen är så tät att man knappt ser handen framför sig. Det gör att man ofta bara får syn på någon enstaka elefant, men hör brakandet av desto fler när de tar sig fram genom skogen ….

De vandrar mycket just nu. Kors och tvärs över Xishuangbanna. Anledningen är att Yunnan drabbats av den värsta torkan på hundra år och det driver naturligtvis ut elefanterna på jakt efter mat och vatten. Mycket av deras mat i regnskogen har torkat bort. Men här i Wu Djongs odlingar fann de i alla fall något att äta.

-Titta vad de trampat ner. Avtryck av elefantfötter och spillning överallt. Där efter större djur och här efter mindre. Och diken har dom trampat sönder ….

- Hur mycket uppskattar du att du fått förstört? ….

…. Själv såg jag fem - sex elefanter. Både stora och små. Dom trampade ner min sockerrörsodling. Och samma sak med mina grönsaker. Jag försökte skrämma bort dom genom att tända eldar på vägen härintill.

Rädsla för att elefanterna ska komma tillbaka

På vägen syns rester efter brasor. Men nu är Wu Djong rädd för att när elefanterna lärt sig var maten finns mat så är risken stor att de kommer tillbaks efter mer. Och han vet inte hur han ska skydda sig.

-De här skadorna lär jag inte få någon ersättning för. De kommer att anses för små. Vad gör man" …..

Med i byn där elefanterna slog till var också Tobias Jakobsson, som till vardags arbetar som lärare vid institutionen för biologisk grundutbildning vid Uppsala universitet. Han berättar att man räknar med att det finns omkring 250 st elefanter i provinsen som rör rör sig över ganska stora områden

- Det är ju det som är ett problem här nere i Xishuangbanna. I och med att de ursprungliga habitaten blir mindre och mindre och begränsas av framförallt då grödor som man säljer, så blir det svårare och svårare för elefanterna att röra sig över de områden de brukar.

Tjuvjakt trots hot om dödsstraff

De Kinesiska naturvårdsmyndigheterna planerar nu att inrätta minst en km breda korridorer mellan de olika delarna av reservatet med naturlig vegetation, där elefanterna ska kunna passera. Bönderna uppmanas också att odla grödor som elefanter ogillar. T ex bönor. Ett åtta kilometer långt elstängsel, som drivs av solceller, har även installerats vid några större odlingar, berättar prof Wu vid Yunnan Universitet i fem miljoner staden Kunming. Men det återstår att se om åtgärderna kommer att kunna lösa konflikterna.

Från 1991 har 105 personer skadats och 35 dödats vid elefantattacker. Och tjuvjakt förekommer trots hot om dödssstraff för utövarna.

- Sedan 1992 har man i regskogen hittat 93 döda elefanter, säger Prof Wu. Byborna gör sina egna vapen och ger sig sedan ut tio, tjugo personer tillsammans. För att döda en elefant krävs sedan att alla avlossar sina bössor samtidigt.

Vid razzior ute i byarna har över 7 000 hemmagjorda bössor hittills beslagtagits. Det är mot den bakgrunden som myndigheterna nu överväger att flytta ett tiotal byar ut ur de områden där elefanterna håller till.                        

Staffan Forsell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista