BPs ordförande Carl-Henrik Svanberg bryter tystnaden och får beröm för "öppenhet och transparens"

Fyra veckor efter oljekatastrofen i Mexikanska Golfen gör nu oljebolaget BP:s svenske ordförande Carl-Henrik Svanberg sitt första uttalande om det som har hänt, där han medger att oljeläckan är en stor katastrof - skriver .

Svanberg har hittills valt att inte prata med någon av de traditionella medierna, men han framträder nu i stället i en intervju som går att se på Youtube.

Carl-Henrik Svanberg medger att oljeläckan söder om USA är en stor katastrof. Många tiotusentals fat olja har läckt ut efter explosionen för en månad sedan, och BP:s ordförande menar att oljeindustrin kan påverkas på liknande sätt av den här olyckan som kärnkraftsindustrin gjorde efter olyckan i Three Mile Island 1979.

– Det är en väldig kamp för att döda den där oljekällan, säger Carl-Henrik Svanberg.

Ända sedan olyckan har både Ekot och många andra medier gång på gång försökt få en intervju med Carl-Henrik Svanberg om oljekatastrofen.

I intervjun på nätet finns nu inga kritiska frågor om till exempel hur mycket olja som faktiskt läcker ut, en aktuell fråga de senaste dagarna, eftersom forskare menar att utsläppet kan vara många gånger större än vad BP säger.

Inte heller säger Svanberg något om och i så fall när oljekällan kan vara tilltäppt. BP:s ordförande slipper också frågor om ekonomin, till exempel hur mycket BP riskerar att tvingas betala för de skador som uppstår efter det väldiga oljeutsläppet.

I stället väljer Carl-Henrik Svanberg att tala ut om världens fortsatta stora behov av olja – trots de uppenbara riskerna med det.

                                                                              Jens Möller, Ekot