Motorvägsprotesterna fällde Moskvas borgmästare

I Klotet den 8 september besökte vidär de boende kämpar för att rädda skogen från ett motorvägsbygge. Det som från början var en lokal kamp mellan aktivister och politiker i området har blivit en konflikt som nu följs av hela Ryssland och t o m internationellt. Nu har till och med Moskvas mäktige borgmästare Jurij Luzjkov fått lämna sin post efter 18 år.

En starkt bidragande orsak var den tidningsartikel som Luzjkov skrev den 6 september. Luzjkov kritiserade president Dmitrij Medvedev för att ha stoppat trädfällningen i Chimki-skogen för att ytterligare utreda alternativen för det omstridda motorvägsbygget.

Efter artikeln har spekulationerna tilltagit om Luzjkov skulle avgå självmant efter påtryckningar från Kreml. Men på tisdagen den här veckan (28/9) sparkades Moskvas borgmästare av Rysslands president Medvedev. Ännu vet ingen om det betyder att Chimki-skogen är bättre skyddad men aktionsgruppen för att bevara skogen har i alla fall blivit av med en högt uppsatt motståndare i konflikten.

Jevgenia Tjirikova och de andra från Moskvas Miljöförsvar har blivit stämda på jättebelopp i domstol av skogsbolaget. Deras aktioner ska ha hindrat avverkning i somras och orsakat bolaget stora förluster. Aktivisterna har svarat med en motstämning.

Klotet fortsätter att följa dramat som kanske kan ses som ett test på var Ryssland befinner sig i sin demokrati-utveckling.

Fredrik Wadström, Moskva