I ekologiska thrillern Oceans hör man fiskarna blinka

Förra veckan recenserades Disneys nya naturfilm i Vetenskapsradions Veckomagasin. Såhär tyckte Karin Gyllenklev då..

"Den ekologiska thrillern Oceans, som hade svensk biopremiär den 1 oktober, bjuder på storslaget foto. Regissörerna Jacques Perrin och Jacques Cluzauds målsättning var att göra en resa med djuren i havet och att komma djuren närmare än naturfilmare gjort förut."

Vi får se ärren som täcker sjöelefantens tjocka skinn och en sjöstjärnas små utskott på undersidan. Allting handlar om att använda sig av rätt sorters tekniska lösningar säger Eric Börjesson, som en av dem undervattensfotografer som jobbat med Oceans.

– Vi använde olika tekniker för att kunna ha kameran bland djuren. Bland annat använde vi en torpedkamera som vi släpade bakom en båt som delfinerna nästan bildade flock med.

Även om dokumentären Oceans följer över hundra olika djurarter under den timme och trekvart som den håller på, så nämns aldrig någon arts namn. Vi får följa med, titta på och dra våra egna slutsatser om vad som pågår där nere och vilka sorts möten som sker mellan djuren, för det finns ingen som talar om det. Personligen saknar jag detaljer.

Något som jag däremot inte saknar är pampig klassisk musik. Rätt ofta tar musiken över lite väl mycket, för en del scener skulle vara minst lika spännande ändå och djurens beteende minst lika intressant.

En annan film som har premiär redan den här helgen handlar om något helt annat. Into Eternity är dokumentären som följer Finlands arbete med att skapa världens första slutförvaring för radioaktivt avfall. En plats som måste lämnas orörd i minst 100 000 år.

Into Eternity är tillägnad framtidens människor. Det är med undergångskänsla som regissören Michael Madsen tar oss med in i en flera kilometer lång mörk tunnel. Tunneln ska leda till en grotta där Finlands kärnkraftsavfall ska förvaras.

En av de intressantaste aspekterna som dokumentären tar upp är hur man ska kunna försäkra sig om att framtida människor inte öppnar upp gömstället. Hur ska man kommunicera med människor som lever om säg 80 000 år? Samtalen med forskare och experter i filmen väcker många tankar. Svindlande tankar om framtiden och oroande tankar om nutiden.

Karin Gyllenklev