1 av 7
Intervju med räddningsledare i Kolontar, Ungern. Foto: Kertez Adam vid ungerska public service radion.
2 av 7
Stövlar, byxor och regnjacka slängdes innan hemfärd till Sverige. Foto: Pelle Zettersten/SR
3 av 7
Dammbrottet i västra Ungern. Foto: Pelle Zettersten / Sveriges Radio.
4 av 7
Bro i Kolontar, under rinner förgiftat vatten som slagit ut allt liv i floden, flera kilometer nedströms. Foto: Peller Zettersten/SR
5 av 7
Foto: Pelle Zettersten/SR
6 av 7
Devescer, Ungern, 8 oktober 2010. Foto: Pelle Zettersten/SR
7 av 7
Grävmaskin som står på raserat hus, här bygger man barriären. Foto: Pelle Zettersten / Sveriges Radio.

"Det var som en belägrad stad" Pelle Zettersten rapporterade för SR.

Det har nu gått över en vecka sedan den stora gruvdammsolyckan då över en halv miljon kubikmeter giftigt slam läckte ut och bokstavligen översvämmade två byar i västra Ungern. Klotet skickade sin reporter Pelle Zettersten till katastrofområdet varifrån han rapporterat för hela Sveriges Radio. Hittills har åtta personer omkommit och fortfarande vårdas femtio personer på sjukhus. Det här är Pelles berättelse.

Efter några timmars körning från Budapest och den instensiva trafiken där kommer jag slutligen fram till en av de drabbade platserna, Devascer. En lång kö ringlar sig längs vägen eftersom polis och militärer stoppar alla som vill in till samhället. Jag provar med att visa presslegget, och det fungerar, jag får köra in.

Bara några meter in i området ändras plöstsligt det jag ser utanför fönstret på bilen. Här är fullt av militärer, poliser och arbetare som sliter med den röda massan som täcker både vägar, diken och marken. Det känns som en belägrad stad. Alla som jag ser här bär vita ansiktsskydd. Jag tar genast på mig mitt munskydd som jag köpte på ett apotek i Budapest. Sen stannar jag till vid kanten på vägen, där det är lite torrare och byter byxor, tröja och sätter på mig ett par gröna slitna gummistövlar. Funderar ett tag på om det var dumt att ta mina gamla stövlar, tänk om slammet fräter så mycket så att det går igenom gummit.

Jag hoppar in i bilen igen och kör långsamt in i det rödfärgade samhället. Överallt jobbar folk med att skrapa, spruta, skölja bort den kläggiga leran. Vid en parkeringsplats på andra sidan vägen har en grupp militärer satt upp nån form av fältstation, där de står och högtryckssprutar alla fordon som ska lämna byn. Exakt vad det rödaktiga, grötliknande slammet innehåller vet vi inte, men höga halter av kvicksilver, krom och arsenik har konstaterats. Tungmetaller som är farliga för alla levande organismer.

Ett annat problem är att slammet är extremt basiskt, alltså tvärtom emot surt. Ph värdet ligger på 13 på den 14 gradiga skala som finns, det gör att slammgröten är mycket frätande och direkt farlig att komma i kontakt med...

Lyssna på fortsättningen i Pelles reportage ovan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".