1 av 3
Världsnaturfondens karta över industriutsläpp och potentiella faror längs med Donau © WWF DCPO
2 av 3
Biologer från Rumäniens Vattenmyndigheten tar prover på Donau. Hittills har inga större mängder tungmetall hittats. Foto: AP Photo/Vadim Ghirda
3 av 3
Sven Knutsson, professor i geoteknik vid Luleå Tekniska Universitet förvånas över den ungerska dammens konstruktion och placering.

Experter fruktar fler olyckor- "Det här är bara början"

  , naturvårdsexpert på Världsnaturfonden och, professor i geovetenskap vid Luleå Tekniska Universitet och expert på gruvdammar, är båda överens om att det inte är frågan om - utan när - vi får se en liknande olycka igen.

- Jag gör mig inga illusioner alls. Det finns massor av sådana här dammar, som vi inte vet vad de innehåller och som nu börjar bli gamla. Vi kommer att få många överraskningar framöver, säger Sven Knutsson.

- Vi har sett höga halter av både krom och arsenik som är väldigt giftiga och mutagena, dvs de kan påverka DNA. Krom är också reproduktionsstörande, vilket innebär att det kan komma fosterskador. Så när vi pratar om 150 skadade, kanske det bara är början på någonting. Det här kan bli en lång, lång effekt framåt, påpekar Tom Arnbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".